Kršenje ljudskih prava i rad centara za socijalni rad teme dva specijalna izvještaja Ombudsamna

Kršenje ljudskih prava prilikom javnih okupljanja i protesta, te rad centara za socijalni rad biće teme naredna dva specijalna izvještaja institucije Ombudsamna za ljudska prava BiH, potvrdio je  ombudsman dr Ljubinko Mitrović.
On je ocijenio da se institucija koja se bavi zaštitom ljudskih prava mora da se uhvati u koštac sa aktuelnim problemima u najosetljivijim oblastima, iz kojih dolazi najviše žalbi građana.

– Upravo prateći aktuelnost, mi smo izdali i naša posljednja dva specijalna izvještaja u 2018. godini, koja se odnosi upotrebu zastava i drugih državnih i službenih obelježja u BiH, te na stanje u oblasti migracija – rekao je Mitrović.
On je podsjetio da je institucija Ombudsamna za ljudska prava BiH vrlo ozbiljno bavi i slučajem pogibije Davida Dragićevića, odnosno protestima grupe “Pravda za Davida”.

Institucija je, podsjeća Mitrović, otvorila ukupno šest predmeta, koji se odnose na slučaj “Dragićević”, odnosno proteste “Pravda za Davida”, od kojih čak pet po službenoj dužnosti.

– Upravo iskustvo sa ovim predmetima podstaklo nas je na odluku da se u sljedećem specijalnom izvještaju pozabavimo javnim okupljanjima, u razičitim aspektima. Uz to u fokusu našeg interesovanja na početku 2019. godine je i rad centara za socijalni rad. Već smo počeli prikupljati građu za taj izvještaj – rekao je Mitrović.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: