Krađa glasova! Banjalučani preko noći “postali” Beograđani

Banjalučanka Tijana Simović ostala je zatečena nakon što je provjerila biračko mjesto na kojem će glasati. Iz Centralne izborne komisije joj je javljeno da živi u Srbiji te da je glasač putem pošte i da je već glasala u Srbiji na prethodnim izborima. Kako joj je rečeno u CIK-u prijavljena je da živi u Beogradu.
Tijana kaže da je više iz radoznalosti provjeravala svoj status kao birača jer je kako kaže godinama unazad glasala na istom mjestu u Banjaluci. SMS odgovor koji joj je stigao je zaprepastio. 

Ovo nije usamljen primjer. Brojni građani iz BiH koji su već nekoliko puta uredno glasali na izborima, u posljednjih nekoliko dana su “saznali” da žive na drugim adresama u drugoj državi.

 

“Dnevno dobijemo po dvije ili tri prijave birača koji izjavljuju da ih je neko mimo njihove volje i znanja prijavio da glasaju izvan Bosne i Hercegovine putem pošte. Sve te slučajeve, mi dokumentujemo i o tome ćemo sačiniti cjelovitu informaciju i dostaviti Tužilaštvu BiH, jer postoji sumnja na zloupotrebu ličnih podataka i falsifikovanje dokumenata. Ipak, neko drugi treba da provede istragu i utvrdi da li je i ko krivotvorio isprave i zloupotrebljavao lične podatke. Mi nemamo zakonsku nadležnost da to radimo. Imamo zakonsku obavezu da registriramo birača izvan BiH ukoliko dostavi urednu dokumentaciju”, kaže Maksida Pirić iz CIK-a.

Na prošlim izborima putem pošte trebalo je glasati oko 42 hiljade birača, sada je taj broj udvostručen. Time je i broj mogućih zloupotreba mnogo veći.

Birači koje je neko bez njihovog znanja ili volje prijavio da glasaju izvan BiH mogu na dan izbora glasati u opštini prebivališta na nepotvrđenom biračkom mjestu. Ti će glasovi biti prebrojani u glavnom centru za brojanje.

Ovdje možete provjeriti da li ste “preselili” u drugu državu, odnosno da li su vam ukradeni lični podaci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI