Koncertom orkestra “BAN SVETISLAV TISA MILOSAVLjEVIĆ” obilježen Dan Banskog dvora i 88. rođendan ove institucije

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan je prvi koncert novoosnovanog gudačkog kamernog orkestra “BAN SVETISLAV TISA MILOSAVLjEVIĆ” povodom obilježavanja Dana Banskog dvora i 88. rođendana naše ustanove.

Prvi koncert bio je posvećen upravo stvaralaštvu domaćih autora, a na repertoaru su se našla djela Vlade Miloševića, Vojina Komadine i Miloja Milojevića.

Publici su se predstavili akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a želja Banskog dvora je da prema uzoru na brojne kulturne centre regiona i naš grad dobije profesionalni gudački orkestar koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i domaće kompozitore. Ansambl čine, Milana Smiljanić (prva violina), Jovana Jovanović (prva violina), Nataša Grujinović (druga violina), Marko Ružić (druga violina), Srna Majar (viola), Đorđe Milovanović (viola), Ozren Četković (violončelo), Igor Babić (violončelo) i Marko Kovačić (kontrabas). Kao slista i gost na koncertu nastupila je i Marija Pilipović, dok je orkestrom dirigovala Branka Radošević Mitrović, šef dirigent ansambla.


-Naša misija je da promovišemo domaće autore jer smatramo da su nepravedno zapostavljeni. Često dobijamo komentare iz inostranstva da oni kada bi imali takve kompozitore ne bi prestajali da izvode njihova djela. Dakle, naš zadatak je da pored svega ostalog, promovišemo naše domaće autore, ne samo afirmisane, već da radimo i premijere. Izvođenje je najbolja afirmacija za svakog kompozitora, pa nekad i loša kritika je kritika iz koje kompozitor može da naraste kazala je Branka Radošević Mitrović, šef dirigent ansambla.

Za sada ansambl broji devet članova, a u narednom periodu plan je da se taj broj poveća.

-U razgovoru i dogovoru sa direktorom Banskog dvora Mladenom Matovićem planirali smo da se zbog programa koji bismo mogli izvoditi ansamblu pridruže još jedna prva i jedna druga violina, a onda postepeno, kako se okolnosti budu mijenjale, prvenstveno epidemiološke, zatim i finansijeke, mi ćemo razmišljati šta dalje. Cilj nam je i kvalitet – da oni koji su tu rade i funkcionišu kako treba, kao tim. Ništa ne treba na silu raditi, potreban je jedan proces sazrijevanja. Nadam se da će ovaj sastav u narednom periodu da stvara zajedno, jer bez kontinuiteta nema ni napretka, a to je naš cilj – ističe ona.

U planu je da sljedeće godine gudački kamerni orkestar “BAN SVETISLAV TISA MILOSAVLjEVIĆ” održi četiri koncerta u okviru četiri godišnja doba.
-Mi se već radujemo tim koncertima, a naravno cilj nam je da dovedemo i gostujućeg dirigenta, soliste, koncert majstora, upravo sve sa željom da zajedno stasavamo i napredujemo da bismo sutra mogli stati rame uz rame sa ostalim orkestrima ovog tipa. Ono što je meni jako drago je da ovaj ansambl čini domaći kadar, jer bez domaćeg kadra nije moguće raditi kvalitetno. Postoji veliki entuzijazam, kako god nas, tako i kod publike i to je ono što je najvrijednije u ovom strašnom vremenu kada smo osnovani – kazala je Branka Radošević Mitrović.

Za violiniskinju Natašu Grujinović sviranje u ovom orkestru, kako kaže, velika je čast.
-Već dvadeset godina sarađujem sa profesoricom Brankom Radošević Mitrović, kao i većina ostalih članova. Svi smo mi stasavali uz njeno dirigovanje. Vremenom smo počeli da se družimo i privatno, a to se i čuje. Mi dok sviramo, dišemo zajedno. Smatram da je ovaj ansambl jako kvalitetan. Ekipa je jako dobro odabrana i meni je čast što sam pozvana da budem dio ove priče. Ugodno nam je da radimo zajedno. Na probama se trudimo da jedni drugima ukazujemo na greške, dajemo savjete kako bi nešto zvučalo bolje, a sve u cilju da dostignemo i pokažemo svoj maksimum – rekla je Nataša Grujinović.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović podsjetio je da će ansambl u budućnosti djelovati pri Banskom dvoru.

-Želja Banskog dvora je da prema uzoru na brojne kulturne centre regiona i Banjaluka dobije profesionalni gradski gudački orkestar, koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i domaće kompozitor. Njegov rad će biti finansiran projektno, odnosno, sredstvima Banskog dvora (Grada Banja Luka) i sponzora, a naš plan je da u prvoj sezoni realizujemo četiri tematska cjelovečernja koncerta – po jedan koncert u okviru svakog godišnjeg doba – rekao je direktor Mladen matović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: