Koncert „Serenada za…saveznike“ u NPRS

Narodno pozorište Republike Srpske i u ovoj godini nastavlja sa svojim koncertnim aktivnostima.

Tako će pred mnogoborojnom publikom biti izveden još jedan od koncerata iz ciklusa „Serenada za….“, ovaj put pod nazivom „Serenada za …. saveznike“ i to u petak, 26. januara, u 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

-Ovaj put će na koncertu svirati solisti Dejan Trkulja (klarinet) i Sonja Bobrek Savić (klavir) uz pratnju Gudačkog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske. Na programu će se naći kompozitori koji su manje izvođeni i manje poznati našoj publici, a to su: Đula Beliczaj (Gyula Beliczay), Bao Juankai (Bao Yuankai), Anton Arenski i naš kompozitor Miroslav Štatkić – naveli su u saopštenju Narodnog pozorišta Repubčli

Dodaju kako je Đula Beliczaj važan kompozitor mađarske neonacionalne škole.

-U njegovom opusu su na suptilan način prisutni elementi mađarskog folklora. Bao Juankai je jedan od najpoznatijih kineskih kompozitira, poznat po svom ciklusu od 24 kompozicije pod nazivom „Kineski prizori i zvuci“ i u njemu se muzikom predstavlja pastorala te drevne civilizacije. Miroslav Štatkić po istom principu muzikom oslikava svoj rodni Prizren i sela podno Šar planine. Na kraju, Anton Arenski, ruski kompozitor koji veliča Petra Iljiča Čajkovskog je još jedan rodoljub i kompozitor kojim ćemo obilježiti ovaj koncert „za saveznike“ – ističu u saopštenju.

Napominju da „Saveznici – prijatelji, partneri, pomagači i oslonci – su važni u svakom segmentu života.

-Mi se, kao i do sada, obraćamo našoj publici, našim najvećim saveznicima. Godina koja je iza nas ostaće upamćena po početku dva ciklusa koncerata, ali i po izvođenju opere ‘Karmen’. Sve svoje napore i snagu ulažemo u našu koncertnu sezonu, pre svega, jer nam podrška i oslonac naše publike izuzetno znače“ –dodaju iz Narodnog pozorišta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI