Koncert pijanistkinje Sonje Marković i violončelistkinje Lidije Paulin održan u Banskom dvoru

Koncertom Sonje Marković (klavir) i Lidije Paulin (violončelo) u Koncertnoj dvorani Banskog dvora otvorena je nova sezona kulturnih događaja u toj ustanovi.

Na repertoaru ovih nagrađivanih muzičkih umjetnica sa bogatom biografijom našla su se djela sa kraja dvadesetog vijeka, savremenih kompozitora Kodalja, Papandopula i Miaskovskog koje publika nema priliku često da čuje.
Izvele smo tri ciklična djela koja sadrže više stavova. Mogu reći da su interesantna za publiku, jer je ne izvode jako često. Papandopulo je kompozitor grčko-hrvatskog porijekla i ima u svojim kompozicijama taj folklorni elemenat koji je vema blizak narodu sa ovih prostora. Miaskovski je Rus, dok je Kodalj Mađar, tako da je za sve njih zajednički taj folklorni ritam – kazala je pijaniskinja Sonja Marković.

Ona je naglasila da su jako srećne što su nastupile u Banskom dvoru, jer ih za Banjaluku vezuje studiranje na Akademiji umjetnosti od kada i traje njihovo prijateljstvo i saradnja kroz razna dua, tria, kamernu muziku.
Posebno smo zahvalne direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću, što je i u ovoj situaciju izazvanoj virusm korona omogućio mnogim umjetnicima da nastupaju pred publikom, pa tako i nama – ističe Markovićeva.

Lidija Paulin (1990) violončelo počinje da svira sa osam godina kod profesora Eduarda Šeršukova i Branislava Petrovića u Banjaluci, gdje završava nižu i srednju muzičku školu. Osnovne studije završava u Banjaluci u klasi prof. Branislava Petrovića. Magistarske studije završava u Sarajevu u klasi profesora Yevgenija Xaviereffa (učenik Mstislava Rostropovicha).
Tokom obrazovanja osvaja mnogobrojne prve nagrade i laureate (22 nagrade) u zemlji i inostranstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: