Koncert pijaniste Nevena Šobajića u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora večeras u 20.00 časova održaće se koncert pijaniste iz Beograda Nevena Šobajića.

Neven Šobajić rođen je 1979. godine u Beogradu. Sa šesnaest godina upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na postdiplomskim studijama na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi prof. Nila Imelmana, dok su mu mentori iz kamerne muzike i dirigovanja bili članovi kvarteta Čilingirian i maestro Nil Tomson.
Bio je učesnik majstorskih kurseva Sergeja Dorenskog, Endrjua Bola, Ronana Ohore, Stivena Sevidža, Bernara Daskolija, Džona Lila, Leona Flajšera, Luisa Kaplana, DŽona Bata, Mihaela Udea i dr.
Osvojio je prvu i specijalnu nagradu na Republičkom i Saveznom takmičenju Jugoslavije, drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u Monkalijeriju (Italija) i treću nagradu na međunarodnom takmičenju u Strezi (Italija).
Kao solista redovno nastupa širom Srbije, a značajne nastupe bilježi u Velikoj sali i Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu, Skupštini grada Beograda, Galeriji Kulturnog centra Beograda, Ruskom domu u Beogradu, Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus u Beogradu, Kulturnom centru Studentski grad u Beogradu, UK Parobrod u Beogradu, Galeriji SANU u Beogradu, kao i u Gradskim kućama u Novom Sadu i u Subotici, Kulturnim centrima Pančeva, Smedereva, Pirota, Kulturnom centru u Brčkom, u Galeriji portreta u Tuzli u BiH, itd.
Sa zapaženim uspjehom je učestvovao na XX Festivalu Budva ̶ Grad teatar i na XX Festivalu Barski ljetopis, kao i u Dvorani Park u Herceg Novom u Crnoj Gori. Učestvovao je i u obilježavanju Šopenovog i Listovog jubileja 2010. i 2011. godine u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Aktivan je i kao kamerni muzičar, a sa sopranom Oljom Dakić je nastupao u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, kao i u Maloj sali berlinskog Koncerthausa. Snimao je za Radio televiziju Srbije.
Neven Šobajić je zaposlen na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini, u Republici Srpskoj (BiH), gdje predaje klavir, kao i Istoriju i teoriju pijanizma. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i stručnog odbora Slobomir međunarodnog muzičkog takmičenja (SIMC-a).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: