Koncert pijaniste Kemala Gekića u nastavku onlajn repertoara Banskog dvora

Sa željom da nastavi kvalitetnu komunikaciju sa svojom publikom i za vrijeme trajanja vanrednih mjera u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona, Banski dvor započeo je seriju onlajn emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove.

Poslije uspješnog drugog onlajn emitovanja na YouTube kanalu Banskog dvora koncerta Braće Teofilović i Miroslava Tadića, treći onlajn koncert biće emitovan 28. aprila u 20:00 časova. Publika će biti u prilici da uživa u koncertu pijaniste svjetskog glasa, KEMALA GEKIĆA.

Njegov koncert obogatio je program Banskog dvora u aprilu 2019. godine.
-Nakon koncerata istaknutih umjetnika iz oblasti džez i tradicionalne muzike, seriju onlajn emitovanja ćemo nastaviti kroz premijerno prikazivanje koncerta svjetski renomiranog pijaniste Kemala Gekića, posebno poznatog po jedistvenom i upečatljivom tumačenju djela Franca Lista. Iskreno se nadam da će se situacija sa pandemijom virusa korona smiriti u dogledno vrijeme i da ćemo maestra Gekića ponovo vidjeti u Banskom dvoru jer bi on polovinom oktobra trebao da otvori 3. Internacionakni muzički festival “JESENjA SONATA” – rekao je direktor „Banskog dvora – Kulturnog centra“ Mladen Matović.

Ovom prilikom posebno želimo istaknuti činjenicu da su svi koncerti iz ove serije snimljeni u skladu sa najvišim televizijskim normama, u sistemu više kamera i vrhunskoj HD rezoluciji, nakon čega je realizovana posebna audio i video postprodukcija. To će svakako doprinijeti potpunijem audio i video ugođaju prilikom samog praćenja svakog koncertnog emitovanja.

Sva koncertna emitovanja će se moći pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Banskog dvora: https://www.youtube.com/watch?v=lPcQRfhzpu0

BIOGRAFIJA KEMALA GEKIĆA:
Originalnost, ubjedljivost, snaga interpretacije i perfektno rukovanje instrumentom samo su neki od kvaliteta koji se pripisuju jednom od najvećih i najuzbudljivijih pijanista današnjice – Kemalu Gekiću, čije sviranje hvale kako kritičari tako i publika cijelog svijeta.
Ono što ga čini toliko jedinstvenim jeste njegov umjetnički kredo koji obuhvata poznavanje svih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u komadima koje svira, kao i moć da ih oživi pred publikom današnjice. On pruža fascinantne , beskompromisne i uvijek nove interpretacije.
Kemal Gekić je diplomirao 1982. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i iste godine je bio primljen na klavirski odsjek u zvanje asistenta. Poslijediplomske studije završava 1985. godine, kada postaje senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi.Od te godine intenzivno koncertira širom Evrope, SAD, Kanade, Japana, Južne Amerike, Afrike, Sovjetskog Saveza, Srednjeg i Dalekog istoka. Njegove koncerte prenosile su razne TV stanice: RAI (Italija), TV Portugal, TV stanice bivše Jugoslavije, HNK (Japan), Poltel (Poljska), Egipatska TV, NDR (Njemačka), RTV SSSR, Intervizija, PBS (SAD) i CBS (Kanada). Audio snimci Kemala Gekića nagrađivani su u Evropi, Americi i Japanu za originalna i pronicljiva viđenja muzike Hendla, Mocarta, Šopena, Skrjabina i Lista. Njegov izvanredni kompakt disk, objavljen za “Naxos”, sa transkripcijama Rosinija – Lista osvojio je “Rosetu”, nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov snimak za “JVC” sa dvanaest transcendentalnih etida F. Lista smatra za najbolji u istoriji pijanizma. Diskografija Kemala Gekića obuhvata 15 diskova i jedan DVD. Godine 2009. objavljen je solo CD sa djelima Debisija, Forea i Ravela, CD sa koncertima Čajkovskog i Rahmanjinova, kao i CD sa muzikom za klavir i čelo G. Forea. Početkom 2010. godine, dugo očekivane Šopenove etide izlaze u produkciji “Gama medije”, kao i DVD sa kompletnim baladama i etidama Šopena i Lista, snimljenim na dva koncerta održana istog dana u Majamiju 2009. godine. Veliko interesovanje na američkom tržištu, posljednjih godina je Gekića odvelo u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svjedoče o sve većoj popularnosti njegovih originalnih izvođenja.Japanska publika već odavno puni sale za koncerte Kemala Gekića što je privuklo pažnju i mnogih univerziteta i konzervatorija širom Japana u kojima Gekić, pored nastupa, održava i brojne majstorske kurseve.
Rođen u Splitu, Kemal Gekić danas živi i radi u SAD kao redovni profesor na Međunarodnom univerzitetu “Florida” u Majamiju i kao predavač na Muzičkoj akademiji “Musašino” (Musashino) u Tokiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: