Koncert braće Teofilovića i Matije Dedića u Banskom Dvoru

U Koncertnoj dvorani Palate Bansko, 17. novembra (četvrtak) 2022. godine u 20.00 časova održaće se Koncert BRAĆA TEOFILOVIĆ & MATIJ A DEDIĆ.

Ulaznice za koncert po cijeni od 10 KM biće dostupne od petka, 4. novembra na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim vikendom, od 12 do 18 sati.

BRAĆA (RATKO I RADIŠA) TEOFILOVIĆ jedinstveni su izvođači stare srpske i balkanske vokalne muzike. Teofilovićeva muzika sažima vekovno tradicionalno muzičko nasleđe i dočarava duh čitavog kraja.

Mnoge pjesme koje su izveli Ratko i Radiša bile su skrivene duboko u kolektivnom sjećanju naroda, mnoge druge pjesme potpuno zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su ih tražili, nalazili i vraćali u život, dajući im ponovo originalna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umetničkim pristupom i savremenim uticajima. Aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i prema sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim.

“Glasovi stoljeća”, “umjetničke ikone”, “umjetnički vrhunac cijelog festivala” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata.

MATIJA DEDIĆ jedan je od najpoznatijih hrvatskih jazz glazbenika mlađe generacije. Klavir je počeo da uči sa pet godina. Budući da je odrastao u muzičkoj porodici, sa majkom pevačicom Gabi Novak i tatom kantautorom Arsenom Dedićem, od malih nogu je bio izložen uticajima različitih muzičkih žanrova. Rano je otkrio džez, shvativši velike mogućnosti apstraktnog i ličnog pogleda na muziku.

Diplomirao je na Odsjeku za jazz Muzičke akademije u Grazu kod prof. Haralda Neuwirtha, držao je privatne časove kod Jamesa Taylora, Hala Galpera i Billa Dobbinsa.

Po povratku je svirao u ansamblima Tamare Obrovac i Ladislava Fidrija, kao i gost sa “Zagreb Jazz Portrait”, a od samog osnivanja je član “Boilers Quarteta”. Istovremeno, on vodi svoje timove. Godine 1988. osniva svoj prvi trio sa muzičarima iz benda Tamare Obrovac: kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarom Krunom Levačićem. Tijekom godina u njegovom triju svirali su i drugi poznati hrvatski jazz muzičari. Sarađivao je sa poznatim džez muzičarima kao što su Boško Petrović, trio “Black Coffee”, “Quarteta Sensitive, ensitive”, Darko Jurković, Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Mark Murphy, Patrizia Conta, David Gazarov, Gianni Bass, Miles Griffith, Jean-Louis Rassinfosse, Ance Parghel, Tommy Emanuel i Ignacio Berroa.

Pored vodećih jazz muzičara, povremeno svira i sa najpoznatijim hrvatskim muzičarima drugih žanrova, kao što su Massimo, Gibboni, Oliver Dragojević, Gabi Novak, Arsen Dedić, Lidija Bajuk, Ivana Husar, Maja Vučić, Marko Križana… nastupao je u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Belgiji, Turskoj, Španiji, Austriji, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Mađarskoj i Grčkoj.

Komponuje za televiziju i pozorište. Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva kompozitora kao najbolji jazz kompozitor, višestruki je dobitnik nagrade “Status” za najboljeg džez pijanistu i nagrade “Porin” za najbolje jazz albume. Godine 2002. bio je finalista takmičenja mladih jazz pijanista na prestižnom Montreux Jazz Festivalu. Objavio je četiri albuma sa bendovima “Boilers Quartet”, “Boilers All Stars” i “Boilers Big Band”, a sa Arsenom Dedićem i Gabi Novak svira obrade kompozicija svog oca Arsena Dedića. Godine 2006. snimio je album “Visiting Bruxeless” sa belgijskim kontrabasistom Jean-Louisom Rassinfosseom i češkim bubnjarom Marekom Patrmanom. Na albumu “Život cveća”, na kojem se ponovo predstavlja kao svestran muzičar, svirajući sa muzičarima raznih stilova, uz njihove i sopstvene verzije i kompozicije Dore Pejačević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI