Kompilacija regionalnih bendova “Aki” kao posveta banjalučkom fotografu

Kompilacija pod nazivom “Aki”, koju čine pjesme regionalnih i evropskih bendova, a koja je posvećena banjalučkom fotografu Aleksandru Mujčinoviću Akiju, danas je objavljena.

Aleksandar Mujčinović, za prijatelje Aki, bio je koncertni fotograf, prijatelj brojnih muzičara i dobri duh regionalne scene. Na inicijativu francuskog benda “Joke”, muzičari koje povezuje prijateljstvo s Akijem napravili su kompilaciju u sjećanje na njegov susretljiv, dobronamjeran i optimističan duh, jednostavnog imena “Aki”.

Među bendovima koji se nalaze na ovoj kompilaciji je i banjalučki sastav “Sopot”, čiji članovi ističu da su zajedno sa ostalim bendovima ostavili trag zbog kojeg Aki neće pasti u kandže zaborava.

“Nama mnogo znači što smo se pojavili na toj komplaciji prije svega jer je Aki bio naš prijatelj, a sa druge strane, odličan je i izbor bendova koji se našao na istoj.

Uz ovoliki broj ljudi koji su vrijeme provodili sa Akijem, nema šanse da padne u kandže zaborava”, rekao je Đurica Štula, član sastava “Sopot”.

Muzičar dodaje da je Aki živio u Banjaluci, ali da je njegov dom bila cijela regija.

“Saradnja sa Akijem je bila jednostavna i kreativna. Nikada se nije moralo previše detaljisati. Dovoljno je bilo da mu se kaže gdje je i kada je koncert i on se pojavi i odradi posao, a uslikao je brojne sjajne fotografije koje i danas koristimo u razne svrhe”, istakao je Štula.

Osim što je svojim fotografijama obilježio brojne koncerte i festivale, bio je i koncertni menadžer na turnejama bendova po cijelom regionu. Na kompilaciji “Aki”, osim “Sopota”, Štula ističe da se nalaze i mnogi bendovi sa kojima su Banjalučani sarađivali.

“Duberman”, “Antenat”, “Trankilesha”, “ST!llnes”, “Shizomantra” – to su bendovi sa kojima smo u više navrata dijelili binu. Ima tu odličnih pjesama”, istakao je Štula.

Član “Sopota” dodaje da će ovaj bend pamtiti banjalučkog fotografa kao ažurnog prijatelja uvijek spremnog za akciju.

“Mi ćemo ga pamtiti kao divnog, duhovitog i ažurnog prijatelja uvijek spremnog za akciju, svirku i fotografiju. Nikada mu nije bilo teško da uzme učešće u nekom događaju”, prisjetio se Štula.

Podsjetimo da je banjalučki fotograf Aleksandar Mujčinović Aki ubijen u novembru 2016. godine u njegovoj kući u Banjaluci u 44. godini.

Kompilacija “Aki” je dostupna kao dvostruko vinilno izdanje, a na njoj se nalaze neke nove, nikad objavljene, i poneke stare pjesme sastava “Antenat” (Hrvatska), DBAU (Bosna i Hercegovina), “Dežurni krivci” (Slovenija), “Duberman” (Francuska), “ESC Life” (Hrvatska), “Joke” (Francuska), “Kali Fat Dub” (Hrvatska/Slovenija), “La Bite” (Francuska), “Les Skalopes” (Francuska), “Radikal Dub kolektiv” (Hrvatska), “Raggalution” (Slovenija), “Red Five Point Star” (Slovenija), “Shizomantra” (Bosna i Hercegovina), “Sopot” (Bosna i Hercegovina), “ST!llness” (Hrvatska), “Trankilesha” (Francuska) i YAPA (Francuska).

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: