Koliko povećanje plate očekuje budžetske korisnike u RS?

Zaposleni u Srpskoj koji primaju plate iz budžeta trebalo bi od Nove godine da dobiju povećanje plata, od 5 do 20 odsto, u zavisnosti od platnih koeficijenata koje imaju. Prijedlozi izmjena i dopuna 7 zakona o platama koji to omogućavaju trebalo bi da se po hitnoj proceduri razmotre u Narodnoj skupštini RS već na narednoj sjednici, 26. novembra.
Tako bi plate čistačica, odnosno onih koji sada imaju koeficijent do 5, trebalo da porastu za oko 100 maraka, jer će im koeficijent biti uvećan za 20 odsto, dok bi koeficijenti rukovodilaca koji sada imaju neke od najvećih plata, trebalo da budu veći za 5 odsto.

U sindikatima ističu da je povećanje plata zaposlenima bilo neophodno, ali i da svi njihovi zahtjevi nisu uvaženi.

– Ove izmjene zakona donose povećanje primanja za administrativne radnike u svim pravosudnim institucijama RS, i to po omjeru kako je ranije definisano. To znači da će nekvalifikovani radnici imati uvećanje 20 odsto ili u prosjeku 100 KM, da je za ljude sa srednjom stručnom spremom, a takvih je u pravosuđu najviše, predviđeno 10 odsto, za one sa visokom spremom 7 odsto i preko toga je povećanje od 5 odsto. Takvih je malo, i uglavnom je to rukovodeća struktura u pravosuđu – kaže Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa.
On ističe, međutim, da je sindikat sugerisao resornom Ministarstvu i Vladi da koeficijente za radnike sa srednjom stučnom spremom, kakvih je u pravosuđu 70 do 80 odsto, treba povećati za 15 odsto, da bi povećanje bilo podjednako za sve zaposlene, ali to nije prihvaćeno.

– Nominalno dolazimo u situaciju da će najmanje povećanje dobiti oni koji imaju najniže plate, a najveće oni koji nominalno imaju najveće plate i to nije u redu. Kao obećanje smo dobili da će prva naredna korekcija plata, odnosno povećanje, ići više u prilog srednje stručne spreme – kaže Petrović.

Na slično ukazuju i u Sindikatu unutrašnjih poslova RS.
– Stavovi sindikata policije RS su poznati i prije nego što je Vlada bilo šta odlučivala, a to je da je neophodno da dođe do povećanja plata svim pripadnicima MUP RS od 1. januara 2020, kao i da to povećanje mora u sebi sadržavati princip pravičnosti. To znači da najmanje plate u MUP ne mogu nominalno najmanje da rastu. Po onome što nam je do sada poznato o izmjenama zakona, mislim da taj princip nije u potpunosti ispoštovan, odnosno nije ispoštovan za sve zaposlene – kaže predsjednica ovog sindikata Anica Jondić.

Po njenim riječima, princip da najmanja plata najviše raste, za 20 procenata, ispoštovan je isključivo kod 14. platne grupe namještenika u MUP, a to su radnice na održavanju čistoće. Njihove plate bi trebalo da budu veće za 96 KM.

– Ali već sljedećoj platnoj grupi raste za 10 procenata, što je uglavnom srednja stručna sprema, a njihove plate su takve da to neće biti ni blizu 100 KM povećanja. Ako oni imaju 600 KM primanja, povećanje je 60 KM u nominalnom iznosu i u tom dijelu, na tim kategorijama, nije ispoštovan princip pravičnosti za koji se zalaže sindikat i za koji smo rekli da je to naš zahtjev – objašnjava Jondić.

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture sa računicom o povećanju još ne izlaze u javnost, ali kako saznajemo nezvanično, o platnim koeficijentima bi sa ministarskom prosvjete još trebalo da razgovaraju, najvjerovatnije danas.

Obrazloženje Vlade
– Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene koji plate primaju iz budžeta RS, i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20 odsto, platni koeficijenti od 5,50-10,90 za 10 odsto, platni koeficijenti od 11,15 do 19,05 za 7 odsto i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za 5 odsto. Na taj način najniže plate procentualno će se uvećati za 20 odsto, a one najviše za 5 odsto. Izmjene ovih zakona predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade RS koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje, a time i na poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u RS – saopštila je Vlada RS nakon što je prošle sedmice, po hitnom postupku, utvrdila prijedloge izmjena i dopuna 7 zakona o platama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: