Kočićevo pero književniku Želimiru Perišu za knjigu Mladenka kostonoga

Nagrada “Kočićevo pero” za jesen 2020. godine dodijeljena je uglednom književniku Želimiru Perišu za knjigu “Mladenka kostonoga” u izdanju “OceanMora” iz Zagreba.

Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka – Beograd” dodjeljuje nagradu “Kočićevo pero” za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, a odluku o najboljem ostvarenju za ovu jesen donio je žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

“‘Mladenka kostonoga’ je roman jedne epohe, ove u kojoj upravo živimo, smješten u jednu prethodnu epohu, u dalmatinsko zaleđe, Hercegovinu, Liku, Krajinu, općenito u južnoslavenske krajeve, te u naš južnoslavenski Beč. Priča govori o Gili, a kako smo u dobu koje vjeruje u vještice, priča govori o vještici Gili. Ona je svojevrsna naša vlaška i hrvatska superjunakinja, pobunjenica u fazi emancipacije, koja pomaže ljudima služeći se njihovim praznovjerjem”, rekao je Miljenko Jergović.

Želimir Periš je prije ovog romana široj hrvatskoj i južnoslavenskoj publici bio slabije poznat pisac. Čitali su ga samo vrlo pomni i vrlo upućeni čitaoci dobre i ozbiljne književnosti, ali je s ‘Mladenkom kostonogom’ istupio na glavnu scenu, izašao na pozornicu kao rasni pripovjedač, koji vješto i moćno izmjenjuje pripovjedne registre, slobodno prelazi iz jednoga u drugi glas, iz jednoga u drugo vrijeme, iz roda u rod, iz pola u pol, pišući kao neko ko je istovremeno savremenik i zemljak, bliski rođak vrlo raznolikih pisaca, u rasponu od Salmana Ruždija do Sime Matavulja.

“Petar Kočić bi se u grobu obveselio jednoj ovakvoj knjizi i jednome ovakvom piscu, koji kao da je i sam ponikao sa Zmijanja”, dodao je Jergović.

Nagrada “Kočićevo pero” biće dobitniku svečano uručena naknadno uvažavajući protivepidemiološke mjere.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: