Ko ne plaća putarine na autoputevima Srpske?

Putarine na autoputevima u Republici Srpskoj ne plaćaju se za vozila brojnih institucija, udruženja i organizacija, uključujući i automobile diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Međutim, to ne znači da će vozila svih diplomata moći besplatno da se kreću po autoputevima kroz Srpsku, već je to regulisano na bazi reciprociteta, što znači da, ako naše diplomate ne plaćaju putarinu u nekoj zemlji, neće ni njihove kod nas.

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, već duže vrijeme ove naknade oslobođena su vozila svih ministarstva unutrašnjih poslova u BiH, ali i specijalna vozila namijenjena za prevoz bolesnih ili povrijeđenih lica, registrovana u BiH.

Na spisku su i specijalna vozila vatrogasaca registrovana u BiH, kao i vozila Oružanih snaga BiH, te automobili EUFOR-a i NATO snaga. Osim toga, putarinu ne plaćaju ni vozila pod pratnjom.

Na spisku su i vozila Civilne zaštite registrovana u BiH, kao i automobili Crvenog krsta registrovani u BiH, te Auto-moto saveza RS, ali i vozila Sudske policije te kazneno-popravnih ustanova, s tim što moraju biti registrovana u Srpskoj.

Sagovornik “Nezavisnim” potvrdio je da su plaćanja putarine oslobođena i vozila upravljača autoputa, koja su u funkciji organizovanja i naplate putarine.

Naknade za korištenje autoputa su, kako nam je potvrđeno, oslobođena i vozila za prevoz lica i stvari u okviru domaćih ili međunarodnih humanitarnih akcija, u slučaju proglašenja vanrednog stanja ili prirodne nepogode.

“Putarine su oslobođena i putnička vozila koja su registrovana u BiH na lica oboljela od rijetkih bolesti ili lica sa utvrđenim invaliditetom sa 80 odsto ili više procenata tjelesnog oštećenja, odnosno lica kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 odsto ili više procenata”, rekao je naš sagovornik.

Odnosi se to i na vozila registrovana na njihove zakonske zastupnike, roditelje sa produženim roditeljskim staranjem, staraoce ili usvojioce, kao i na vozila koja su registrovana u BiH na udruženja i saveze organizacija lica sa invaliditetom.

Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS, potvrdio nam je da su u zakonske okvire konačno uvrštene odredbe koje ovu kategoriju stanovništva oslobađaju od plaćanja putarine.

“Ovo je prvi put da je zakonom to regulisano, što su UDAS RS i brojne organizacije duže vrijeme tražile. U društvu u kojem trenutno živimo, mnogo znači da ljude oslobodimo putarine, kako bi se lakše kretali koristeći autoput. To uopšte nije trošak za društvo”, rekao je Volaš za “Nezavisne novine”.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI