Književna nagrada Aćimu Todoroviću za pjesničku knjigu “Duša mirotoči”

Pisac Aćim Todorović dobitnik je ovogodišnje književne nagrade “Đuro Damjanović” koju dodijeljuje Udruženje književnika Republike Srpske, za pjesničku knjigu “Duša mirotoči”.
Pravo učešća imali su svi članovi Udruženja koji su mogli konkurisati sa knjigama objavljenim u 2019. godini u oblasti proze i poezije.

Na sjednici, održanoj 18. novembra 2020. godine, žiri u sastavu Goran Šaula, predsjednik, Miladin Berić i Danijel Gatarić je nakon razmatranja naslova iz užeg izbora: Ranko Pavlović “Majstori i Majstorije”, Radmilo V. Radovanović “Tezejev Jav” i Aćim Todorović “Duša mirotoči” donio jednoglasnu odluku da se nagrada za 2020. godinu dodijeli Todoroviću.

– Pjesnička zbirka “Duša mirotoči” odlikuje se i snažnom vjerom u poetsku riječ. U pjesmi o sopstvenoj smrti, lirski subjekat je označen kontrastom, ambivalentnom predstavom o rađanju zore u trenu kada se „oči zatvore’’. Stihovi se transformišu u jezik vječnosti, jer božji glasnik, pjesnik, ima tu moć da ih može govoriti i na sopstvenom opelu. U Todorovićevim naizgled pitkim i jednostavnim stihovima reliligijskog primirja, koji nas suočavaju sa vladavinom duhovnog u mnogim formama, duhovnog koje je ovladalo materijalnim kao istinom, materijalnim koje nas survava u ništavilo pred kojim se zamračuje horizont, pojavljuje se i ljudska sumnja u smisao ljudskog trijumfa. Uprkos svemu, Todorovićev glas nije pobuđen isključivo pravoslavnim u horizontu lokalnog, isključivog nego dubokom i potresajućom vjerom koja opstaje kao jedinstvena realnost čovjeka u svijetu straha i nasilja besmisla nad ljudskim bićem. Forma pjesama je grafički označena strofama koje su sačinjene od katrena, distiha, uz obaveznu rimu. U Todorovićevoj poeziji postoji implicitna težnja ka jedinstvu vizuelne ekspresije, zvuka i značenja, o čemu je svojevremeno kao pesničkom apsolutu pisao Pol Valeri – stoji u obrazloženju žirija za nagradu “Đuro Damjanović”.

Svečanost dodjele nagrade će biti upriličena u Banskom dvoru početkom 2021. godine u skladu sa tadašnjim mjerama prouzrokovanim Kovid-19 pandemijom.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: