Klubovi u RS oslobođeni kotizacije, sastanak oko RS BiH 30.jula

Klubovi u Republici Srpskoj koji nastupaju u prvoj i drugoj entitetskoj ligi naredne sezone biće oslobođeni plaćanja kotizacije, jer je Rukometni savez potpisao ugovor sa kompanijom Mtel.
Takođe Upravni odbor je donio odluku o startu takmičenja, te imenovao komesare, dok je ostalo da se riješi pitanje sudija za novu sezonu

Kao što smo i obećali, klubovi prve i druge lige Republike Srpske u obje konkurencije biće oslobođeni plaćanja kotizacije, što će im olakšati poslovanje i smanjiti troškove takmičenja. Potpisali smo ugovor na godinu dana sa Mtel vrijedan 20 000 maraka i lige će nositi naziv po ovoj kompaniji. Na sjednici Upravnog odbora smo odlučili da Prva liga počne 14. septembra, a komesari za takmičenje su ostali isti Zoran Anušić i Bojan Kovačić. Ono na čemu moramo da radimo je sudijska organizacija. Nažalost nedostaje nam čak 15 parova, a pogubno je što nemamo arbitre u evropskim takmičenjima. Pet parova iz Federacije BIH sudi mečeve u Evropi dok naši ne mogu da dođu do toga ni da sude Premijer ligu BIH i to mora da se promijeni – rekao je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske.

On se osvrnuo i na probleme koji potresaju Rukometni savez Bosne i Hercegovine.

Zakazali smo novi sastanak za 30. jul u Mostaru i nadam se da uz malo dobre volje možemo doći do rješenja. Sramota je da se svake godine ne zna kad počinje liga BIH i da ekipe ne mogu da planiraju pripreme. Mi smo za poštovanje propozicija, a u njima piše da u ligu BiH ulaze šampioni Republike Srpske i Federacije BIH. Ako kolege iz Federacije insistiraju na dva kluba iz njihovog entiteta i ne žele razigravanje onda i mi tražimo da budu dva tima iz Srpske. Znači ili 1-1 ili 2-2- objasnio je pozicije Srpske Marinko Umičević.

 

Najveći problem u radu saveza je nepostojanje ID (poreskog) broja. Rukometni savez BiH je u sporu sa Poreskom upravom Federacije BIH. Uprkos tome savez je obezbijedio 450 000 maraka za rad i sva takmičenja su završena a reprezentacija se plasirana na Evropsko prvenstvo i pri tome imala odlične uslove za rad .

-Očekujemo suđenje u tom sporu 15. avgusta. Ono što je jasno da smo mi novi segment. Rukometni savez je formiran 2017. godine a prvi put upisan kod Ministarstva 2019. godine i ne možemo da prihvatimo dugovanja saveza koji je u suštini bio samo jednog entiteta. Sve do našeg formiranja savez se lažno predstavljao. Poreska uprava se poziva na to da je savez na istoj adresi. „Lažni“ savez ima dug od 1.6 miliona plus kamate i jasno je da bi u slučaju da mi dobijemo spor neko morao da odgovara zašto im je dozvolio da i dalje posluju. Mi sad imamo situaciju da nam je Vlada Federacije odobrila 100 000 maraka za plasman na Evropsko prvenstvo a mi taj novca ne možemo da koristimo jer nemamo račun i ne možemo da isplatimo rukometaše– istakao je Umičević.

Poseban problem je neodržavanje sjednica Upravnog odbora.Već dva puta nisu došli predstavnici hrvatskih klubova u BIH.

-Nekorektno je to prema kolegama iz Upravnog odbora, posebno iz redova hrvatskog naroda. Imali smo sastanak u Bugojnu gdje oni nisu došli ni dali punomoć pa smo džaba se sastajali i trošili vrijeme. Predlagao sam da se formira Udruđženje prvoligaša ali to nije moguće. Ponavljam, Republika Srpska je za dogovor ali uz poštovanje ravnopravnosti. Imamo dobru volju da sve riješimo uz dogovor ali nećemo dopustiti da nam se nameću rješenja i da nam s prijeti. Čovjek iz našeg saveza bi trebao da obavlja dužnost komesrata a takmienje u naredne dvije godine. Krivo mi je što klubovi šute i ne oglašavau se a ovo su veoma bitna pitanja i za njih. Jave se samo kao u slučaju ženskih klubova kad traže proširenje lige. Moraju aktivnije da učestvuju u radu saveza i da daju prijedloge kako da unaprijede ligu- dodao je na kraju Umičević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: