Klubovi su inertni, reakcija na nacrt Zakona o sportu

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je napravilo nacrt Zakona o sportu koji je dobra polazna osnova za razgovor.
Rukometni savez Republike Srpske i ja smo iznijeli i priložili prijedloge i sugestije Komisiji, te smatramo da je glavno pitanje neriješeno, a odnosi se na finansiranje sporta. Veliki problem je i nezainteresovanost ljudi za rad u sportskim kolektivima, te se uglavnom volontira.
Takođe, nisam zadovoljan ni sa Zakonom o invalidnom sportu, gdje nijedan član iz invalidnog sporta nije učestvovao u kreiranju Zakona, te smatram da je invalidni sport potcjenjen i da se ne shvata njegov značaj kao jedan vid socijalizacije i rehabilitacije.
Moram da kažem da je veliki broj klubova u RS u rukometu, pa i drugim sportovima na „debeloj infuziji“, te da su se sportski radnici uplašili novog Zakona a i zasitili se trenutnog stanja u sportu.
Ono što me navelo da ovo pišem je potpuna inertnost klubova i saveza u RS, sramota je da u Banjoj Luci na izlaganju Zakona o sportu bude prisutno svega dvadesetak ljudi, a taj broj je još manji u Bijeljini i drugim gradovima. Šta onda da očekujemo ako nas ne zanima zakon koji treba da uredi stanje u sportu, da će pare pasti sa nebesa, Bogami neće.
Zato gospodo sportski radnici u klubovima i savezima, dajem vam žuti karton, ili sam ja u krivu ili je vama više nego dobro, vrijeme će pokazati.
Zahvaljujem se Vladi RS, kao i Ministarstvu porodice, omladine i sporta na hrabrosti da naprave zakon koji čekamo godinama, te se nadamo da će prijedlozi i sugestije Rukometnog saveza RS biti prihvaćene.

Saopštenje,

Marinko Umičević,

predsjednik UO RS BiH i predsjednik RS Republike Srpske

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: