Kinezi grade i pruzimaju saobraćaj na relaciji Banjaluka-Prijedor-Novi Grad

Novi kilometri autoputa i rekonstruisana željeznička mreža od Banjaluke do granice sa Hrvatskom. Ovo su novi projekti koji čekaju Srpsku, a koji su dogovoreni u Budimpešti sa predstavnicima kineske kompanije prenosi RTRS.
Projekat vrijedan više od milijardu maraka odnosi se na dionicu od Banjaluke do Novog Grada. Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, nova savremena putna i željeznička mreža do granice sa Hrvatskom. Kompanija Čajna Šendong povezaće sjever Srpske sa granicom Evropske unije.
Ugovor vrijedan 560 miliona evra potpisan je u Budimpešti u okviru samita Inicijative 16+1. Za razliku od Autoputeva Republike Srpske sa kojima je potpisan Sporazum o saradnji, sa Željeznicama Republike Srpske dogovren je komercijalni ugovor, pa se nakon zatvaranja finansijske konstrukcije očekuje i početak radova, za šta će se Željeznice Srpske zadužiti kod kineske Eksim banke.
Bilo da je riječ o rekonstrukciji željezničke mreže ili izgradnji autoputa, dionica je ista. Autoput od Banjaluke do Novog Grada stići će prvo u Prijedor, pa je o toj dionici i bilo riječi. Gradiće je u potpunosti kineska kompanija sa kojom je dogovorena koncesija, a koja će nakon izgradnje naplaćivati putarinu.
Nakon završetka prve faze od Banjaluke do Prijedora, slijedi i izgradnja mreže do Novog Grada i Kozarske Dubice, ali će nakon izrade projektne i planske dokumentacije biti poznato hoće li te dionice biti povezane autoputem ili brzim putem.

Izvor: RTRS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: