Kazne zabilježene radarom mogle bi pasti na sudu

Ukoliko vas nedavno postavljeni stacionarni radarski sistemi u Banjaluci snime da ste prekoračili brzinu i dobijete kaznu za taj saobraćajni prekršaj, ona bi se mogla osporiti na sudu.

“Pravni stručnjaci su nam se javili te upozorili da bi se, sa strane prava, kazne za prekoračenje brzine koje je zabilježio ovaj radar, prije kojeg nije bilo saobraćajnog znaka, mogle osporiti u slučaju da dođe do sudskog spora”, rekao je za “Nezavisne novine” Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

Kazao je da im upravo iz navedenih razloga svakodnevno stižu pritužbe građana Banjaluke te je dodao da struka iz oblasti saobraćaja, ali i pravna struka, nalažu da se prije radarske zone postavi saobraćajni znak koji upozorava na to.

“Ulazak u zonu radarske kontrole trebalo bi da bude najavljen odgovarajućim saobraćajnim znakom, jer je suština radarskih sistema da preventivno djeluju na vozače, a ne represivno”, rekao je Jaćimović

Podsjećamo, od 1. septembra na nekoliko lokacija u Banjaluci s radom je počeo stacionarni radarski sistem koji vršiti evidentiranje prekršaja nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane prolaza na raskrsnicama koje su regulisane semaforima.

Jaćimović ističe da svugdje u regionu, u zemljama EU, pa i u FBiH, ali i Brčko distriktu, odgovarajući saobraćajni znak upozorava da ulazite u zonu radarske kontrole, osim u Banjaluci. Prema njegovim riječima, pravnici su naglasili da bi se, ako nema table upozorenja, a vozač može da ima određenu sankciju, moglo postaviti pitanje koja je svrha ovih radara.

“Naš pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji nije dao u obavezu da se postave ovi znaci, ali postoje drugi propisi koji nalažu da se, ako se vrši kontrola brzine, a vozači imaju represivne kazne, vozačima, posebno onima koji prvi put dolaze u ovu mikrolokaciju, moraju dati određene informacije kojima se obavještavaju da ulaze u tu zonu”, objasnio je Jaćimović.

Istakao je da je suština radarskih sistema da oni preventivno djeluju na vozače kako bi smanjili brzinu kretanja vozila.

“U ovom slučaju mi iz analize imamo jedno stanovište da je jedina svrha ovih radara kažnjavanje i punjenje budžeta, što ni u jednoj drugoj zemlji nije slučaj”, naglasio je Jaćimović.

Saobraćajna struka, takođe, ima pritužbe na to što su ovi radari crne boje.

“Znamo da se crna boja po noći, ali i u lošim vremenskim uslovima utapa u sredinu i da nije primjetna”, kazao je Jaćimović.

Prema mišljenju pravnika, koji je htio ostati anoniman, postupak je isti kada je riječ o načinu prikupljanja dokaza u krivičnom, ali i u prekršajnom postupku, te da, kako je istakao, kamera bez upozorenja nije validan dokaz.

Saša Labotić, advokat iz Banjaluke, rekao je za “Nezavisne novine” da kamere koje su postavljene bez obavještenja o mjestu gdje su postavljene nemaju nikakvo preventivno dejstvo za bezbjednost saobraćaja, već imaju za cilj naplatu kazni.

Dodao je da će saobraćajni znak koji vozača upozorava da će biti snimljen uticati na vozača da prilagodi brzinu.

“Zakon o bezbjednosti u saobraćaju, koji važi za cijelu BiH, različito se primjenjuje u FBiH, u odnosu na Srpsku”, zaključio je Labotić.

Radar napisao kaznu auto-školi
Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kaže da struka ima pritužbi kada su u pitanju radari koji evidentiraju prolazak kroz crveno na dvije lokacije u Banjaluci, kod Auto-moto saveza te na jednoj lokaciji u Novoj varoši.

“Na tim lokacijama lijevi skretači imaju problem, jer oni, skrećući lijevo, prvi ulaze u raskrsnicu, ali zbog gustine saobraćaja iz suprotnog smjera oni ostaju u raskrsnici, zbog čega ih ovaj radar nerijetko evidentira kao da su prošli kroz crveno”, rekao je Jaćimović.

Dodao je da se skoro desio slučaj auto-škole, kada je tokom polaganja vozačkog ispita na jednoj od ovih raskrsnica kamera evidentirala da je načinjen prekršaj.

“Skoro se desilo da je u toku polaganja vozačkog ispita jedne auto-škole, dok su u autu bili kandidat, instruktor i član komisije, auto ušao prvo u raskrsnicu i čekao da se raščisti saobraćaj iz suprotnog smjera, ova kamera ga je evidentirala kao da je prošao kroz crveno na semaforu”, kazao je Jaćimović, ističući da su upravo zbog ovakvih situacija apelovali na to da semafori nisu dodatno regulisani na ovo evidentiranje prekršaja.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI