Karanovac na nogama, nećemo kamenolom u dvorištu

Mještani banjalučkog naselja Karanovac protive se izgradnji postrojenja za eksloataciju kamena u Kamenolomu “Planina”, koje planira da realizuje kompanija “Integral inženjering” Slobodana Stankovića, saznaje BUKA

Oni će izraziti svoje nezadovoljstvo na javnoj raspravi 16. februara jer su kako kažu za BUKU “zabrinuti za zdravlje naše djece i svih mještana ovog naselja. Kako naglašavaju, svakodnevne eksplozije ugrožavaju njihove kuće i objekte.

Investitor “Integral inženjering” podnio je Zahtjev za odobrenje Studije uticaja na životnu sredinu za projekat eksloatacije tehničkog građevinskog kamena – krečnjaka na kamenolomu “Planina” – Banja Luka. Studiju je izradio Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke.

Javni uvid u nacrt studije mještanima je omogućen do 3.marta u prostorijama Mjesne zajednice Karanovac.

Građani mogu u roku od 15 dana od dana održavanja javne rasprave da izvrše podnošenj pismenih mišljenja i primjedbi o zahtjevu i nacrtu Studije uticaja na adresu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Grada Banjaluka i Instituta za građevinarstvo IG d.o.o. Banjaluka.

Mještani ističu za BUKU kako je vrijeme da se ujedine i usprotive otvaranja kamenoloma “Planina”.

Godinama gutamo prašinu i slušamo eksplozije, a veći prirodni izvori sa kojih smo nekad vodi pili, su nestali usljed rastresanja tla prilikom miniranja bušotina. Naša naselja, Karanovac i Jagare, imaju 550 domaćinstava, 550 kuća. Otvoren je rafting centar, na samo 300-400 metara od kamenoloma je otvoren veliki dom za starija lica, u neposrednoj blizini je vodozahvat Vodovoda, iz kojeg pije vodu čitava Banjaluka, a sve to sad treba uništiti da bi se neki bogatili” kažu za BUKU mještani ovog dijela Banjaluke.

Izvor: Buka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: