Čuveni strip “Alan Ford” možda nije toliko promenio istoriju stripa, koliko je zauvijek promijenio živote generacija koje su odrastale uz poslovicu Broja 1: “Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!” Ove godine se navršava 45 ljeta od kada su avanture agenta Alana Forda osvojile srca miliona širom tadašnje SFRJ.

Scenarista Lučijano Seki i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker, u maju 1969. godine u Italiji pokrenuli su strip „Alan Ford”. Radnja se dešava u gradu Njujorku gde se kroz avanture ekipe TNT ismijavaju kapitalizam, rasizam i druge osobine američkog društva, ali i totalitarizam tadašnjih zemalja istočnog bloka.

U bivšoj Jugoslaviji “Alan Ford” je počeo da diše kada je zagrebački “Vjesnik” 1972. godine objavio prve brojeve sa prevodima i adaptacijom na hrvatskosrpski jezik. Na veći uspjeh se čekalo dok se u 25. broju nije pojavio Superhik, antiheroj koji krade od siromašnih da bi davao bogatima.

 

Ogroman uspjeh kao u SFRJ “Alan Ford” nije postigao ni u jednoj drugoj državi, pa ni u domovini Italiji. Naprotiv – u Francuskoj i Brazilu, na primer, nije opstao na tržištu više od dva-tri broja.

Za to je sigurno najzaslužniji genijalni prevodilac Nenad Briksi, koji je jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka unio crni humor kakav čitaoci dotad nisu čuli. Rođen 1924. u Varaždinskim Toplicama, Briksi je tokom života prodefilovao kroz karijeru novinara, romanopisca, komediografa i urednika i pokretača mnogih časopisa. Kada je umro u Zagrebu 1984. godine, jedna era otišla je u legendu.

Čak i scenarista stripa Lučijano Seki, poznatiji pod pseudonimom Maks Bunker, smatra da je Briksi jedan od rijetkih prevodilaca koji su uspjeli da dočaraju crnu satiru kojom su obilježeni priča i crtež “Alana Forda”.

U krugovima ljubitelja stripa veoma je popularan broj “Alan Forda” u kojem se ekipa TNT susreće sa Jospipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ iz očiglednih razloga bio zabranjen. Marijan Matić Max, jedan od najvećih kolekcionara stripova na ovim prostorima, posjeduje čak četiri primjerka rijetkog broja u kojem se Broj 1 zamjera drugu Titu.Nenad Briksi i Magnus nisu više među živima, ali Maks Bunker i dalje ne odustaje od novih avantura koje svakodnevno piše. “Alanfordovci” širom svijeta sa njim održavaju duh stripa pod parolom: “Kaniš li pobjediti, ne smiješ izgubiti”. Brojevi “Alan Forda” i danas mogu da se kupe u prostorijama “Maks Bunker presa” u Milanu. Cijena unikatnog prvog broja sa naslovom “Grupa TNT” je 250 evra. A stranicu unikatnih crteža Magnusa i Bunkera ljubitelji stripa plaćaju i do 200 evra.

Na koji način je strip “Alan Ford” uticao na vas? Podelite s nama u komentarima.

Izvor: Blic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI