Kampanja #STEMsvima obezbijedila 200 stipendija za najbolje učenike

Banjalučki osnovci već drugu sedmicu za redom imaju priliku da se upoznaju sa kampanjom #STEMsvima, podržanoj od strane Kabineta predsjednika RS, koju realizuje RoboKids edukativni centar.

Sam koncept STEM (nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika) pozitivno doprinosi kreiranju poslova u industrijskim sektorima, rastu BDP-a, pojavljivanju novih industrija i usluga, transformaciji radne snage i podizanju preduzetničkog duha i poslovnih inovacija.

Kampanja #STEMsvima obezbijedila je 200 stipendija za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola te za učenike iz socijalno ugroženih grupa, a učešće u kampanji najavilo je još nekoliko velikih lokalnih kompanija.

Učenici osnovnih škola u banjalučkoj opštini, kroz interaktivne prezentacije, imaju priliku da se upoznaju sa STEM disciplinama te da se kroz samostalno upravljanje Makeblock robotima i dronovima bliže upoznaju sa osnovama robotike i elektronike.

Najbolji osnovci i srednjoškolci dobiće besplatne kurseve iz različitih STEM oblasti, kao što su robotika, programiranje, elektronika, 3D i u naredna dva mjeseca pohađaće ih u prostorijama RoboKids edukativnog centra. Osim različitih STEM kurseva, učenici će imati priliku da usvoje nova znanja i iz kreativih oblasti, poput grafičkog i web dizajna, videa i fotografije.

Sjajna atmosfera i velika zainteresovanost učenika osnovnih škola za kampanju #STEM svima doprinijela je pozitivnim odnosima RoboKids edukativnog centra i zaposlenih lica u obrazovnom sektoru, koji se raduju zajedničkoj saradnji u realizaciji ove kampanje, kao i budućih projekata.

“STEM discipline otvaraju mnoga vrata našoj djeci u budućem zaposlenju, karijeri, ličnom razvoju i stvaranju. Neophodno im je posvećivati više pažnje, a projekat #STEMsvima je najbolji primjeri kako to činiti” – rekao je Zoran Janković, profesor informatike u osnovnoj školi „Branko Radičević“.

Ekipa RoboKids edukativnog centra do sada je posjetila 14 od ukupno 27 osnovnih škola u banjalučkoj regiji. Najviše interesovanja kod djece izazvali su kursevi Makeblock robotike, 3D printa, LEGO WeDo programiranja robota i kurs kodiranja igrica.

Buđenje ranog interesa kod djece i mladih za STEM i učenje u drugačijem okruženju zasigurno će povećati broj zainteresovanih za upis na studije srodnih fakulteta, stvarajući veći broj mladih stručnjaka, koji mogu dobiti dobro plaćene poslove i u Republici Srpskoj, bez da napuštaju zemlju.

Na taj način osigurava se stvaranje povoljnog okruženja za rast i razvoj mladih ljudi, koji bi sa prepoznatim potencijalom radili na zajedničkom stvaranju pozitivnog okruženja za preduzetništvo i inovacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: