Kako u praksi izgleda obraćanje građana Upravi grada Banjaluka

Kontejneri u Banjaluci, a o čemu smo u više navrata pisalli, imaju veća “prava” od Banjalučana. Naime Jelena Nožinić iz Ulice Novaka Pivaševića, žalila se Upravi grada Banjaluka na mjesta gdje su postavljeni kontejneri u toj ulici. Kako tvrdi, ugrožavaju bezbjednost pješaka, oko njih je pobacano smeće ….

Upravi grada Banjaluka obratila se 22. aprila, a prvi odgovor je dobila mjesec dana kasnije. Do dan danas traje “prepiska” sa nadležnim činovnicima, a problem nije riješen.

U nastavku teksta je kompletna “prepiska” Banjalučanke sa Upravom grada Banjaluka oko problema koji je molila da se riješi.

22.04.  Poštovani,

Prije svega želim da se zahvalim svima koji su uložili trud da se osjećamo sigurno i zaštićeno u trenutnim uslovima izazvanim korona virusom.

Ovom prilikom Vam se obraćam sa molbom da ukolonite, odnosno na prikladnije mjesto premjestite kontejnere za odlaganje smeća koji se trenutno nalaze na trotoaru u ulici Novaka Pivaševića (dio pored firme Elios).
U mailu ispod Vam šaljem slike, kao prikaz gdje su kontejneri smješteni iz kojih je vidljivo da isti predstavljaju problem iz kako iz higijenskih, tako i iz sigurnosnih razloga.

Naime, sadržaj kontejnera često se raširi i van samih kontejnera (usljed nesavjesnog odlaganja smeća).

Takođe, prilikom odvoza smeća sadržaj iz kontejnera se dodatno rasipa i sadržaj, odnosno tečnost se izlijeva iz kamiona za odvoz smeća na trotoar i saobraćajnicu kojom prolaze auta i pješaci.

Mislim da je suvišno napominjati da navedeno nije higijenski u „normalnim” uslovima, a naročito u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Takođe, trenutni položaj kontejnera onemogućava sigurno kretanje pješaka u ovom dijelu.

Isti su smješteni na poprilično nepreglednom dijelu saobraćajnice, tako da pješaci često bivaju ugorženi prilikom prolaska.

Napominjem i molim Vas da uzmete posebno u obzir činjenicu da naša djeca svakodnevno prolaze ovim dijelom i da bivaju višestruko ugrožena.

Ukoliko smatrate za prikladno, predlažem da se kontejneri premjeste na dio pored trotoara kod skretanja u firmu Elios, slika u mailu ispod pod nazivom „prijedlog 1”.

Nakon što nije dobila nikakav odgovor Jelana se ponovo obratila gradskim činovnicima:

27.05.  Poštovani,

Zamolila bih vas za odgovor i intervenciju po osnovu navoda u malu ispod.

Ukoliko su vam potrebni neki detaljniji podaci stojim vam na raspolaganju.

Takođe, molila bih da me obavijestite ukoliko je potrebno da podnesem neku vrstu službene prijave ili ukoliko je potrebno da se obratim nekom drugom.

Pozdrav,

Jelena Nožinić

Prvi odgovor iz Uprave grada Banjaluka je stigao 29.05.

Poštovana,

Vezano za mejlove koje ste uputili, a tiču se izmještanja kontejnera za prikupljanje otpada u ul. Novaka Pivaševića, obavještavamo Vas da je stručna Komisija za određivanje mjesta za postavljanje posuda-kontejnera za odlaganje otpada iz domaćinstva, Grada Banja Luka, izlaskom na lice mjesta – dana 27.5. 2020. godine utvrdila da predložena zamjenska lokacija nije adekvatna, jer na više načina negativno utiče na bezbjednost u saobraćaju. Uklanjanjem postojećih kontejnera došlo bi do stvaranja deponije na istoj lokaciji, a nigdje duž navedene ulice ne postoje tehnički uslovi za postavljanje kontejnera i mogućnost njihovog pražnjenja. Također, trajnim uklanjanjem ovih kontejnera, bez posuda za odlaganje otpada ostali bi stanovnici nekoliko ogranaka ulice u kojima ne postoji mogućnost ni ručnog prikupljanja otpada, ni postavljanja posuda za odlaganje otpada.

S poštovanjem,

Odjeljenje za komunalne poslove

Poštovani,

Stručno mišljenje i odgovore u mailu ispod smatram neprihvatljivim.

Prvenstveno zbog toga što se kontejneri trenutno nalaze na trotoaru i to na dijelu saobraćajnice koja je poprilično nepregledna (okuka pod velikim uglom) – ovo višetruko utiče na bezbjednost u saobraćaju.

Takođe, i pored toga što na ovom mjestu već postoje kontejneri divlja deponije već postoji iza istih – kao dokaz prilažem sliku od dana 31.05.2020. Ovo je takođe trebalo da bude primjećeno prilikom izlaska vaše stručne službe.

S obzirom na sve navedeno, molim da se uradi izmještanje kontejnera na način što bi se mjesto iz kontejnera prilagodilo za pomjeranje kontejnera (mjesto gdje je trenutno deponija, prikazano na slici) .

Na ovaj način bi bio oslobođen trotoar za slobodan prolaz na ovom najnesigurnijem dijelu saobraćajnice.

Jelena Nožinić

Poštovana,

U pogledu pomjeranja odnosno izmještanja kontejnera sa lokacija na kojima se nalaze, odlučuje Komisija za postavljanje posuda – kontejnera za odlaganje otpada iz domaćinstva koju je imenovao Gradonačelnik, te komunalna policija nema uticaja na istu, odnosno istoj ne može naložiti uklanjanje ili pomjeranje kontejnera.
Komnalni policajaca, Siniša Štrbac

Poštovani,

U skladu sa odgovorom gospodina Siniše u mailu ispod i u skladu sa zahtjevom za uređenje prostora za smještaj i pomjeranje kontejnera, molim vas za informaciju kako i kome se može podnijeti zahtjev za formiranje komisije za postavljanje kontejnera.

Kao što je već pomenuto ispod, kako su kontejneri trenutno postavljeni predstavljaju i sigurnosni i higijenski problem (ulica Novaka Pivaševića).

Jelena Nožinić

Poštovana,

Komisija za postavljanje posuda za odlaganje otpada je izašla na lice mjesta dana 27.5.2020. godine i utvrdila da se kontejneri neće izmještati jer ne postoji adekvatna zamjenska lokacija za postavljanje istih. Sadašnji položaj kontejnera ničim ne ugrožava bezbjednost saobraćaja, a problem je nepropisno odložen otpad iza kontejnera što je u nadležnosti Odjeljenja komunalne policije. Kontejneri se nalaze na toj lokaciji dugi niz godina i nisu izazvali nikakve probleme, a njihovim uklanjanjem svi ogranci ulice i domaćinstva iz iste bi ostali bez mjesta za odlaganje jer se u ogranke ne mogu postaviti kontejneri, niti se može primijeniti ručni sistem prikupljanja jer ne može prići kiper koji prikuplja otpad.

S poštovanjem,

Odjeljenje za komunalne poslove

 

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i “stručnom” mišljenju.

Pitam se samo da li biste imali isto mišljenje da se vi i vaša djeca svakodnevno suočavate sa predmetnim problemom.

Pozdrav,
Jelena Nožinić

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: