Kako Banjalučani izbjegavaju plaćanje parkinga?

Vozači često u parking aparate ubacuju krune, stare marke, pa i oštećene važeće novčanice, a Gradskoj upravi ostaje hiljade ovakvih novčanica koje ne mogu razmijeniti.

Dosjetljiv je ovo način vozača da se riješe bezvrijednih kovanica, koje primaju samo aparati za plaćanje parkiranja i tako uštede koju marku.

U aparatima za naplatu parkinga najčešće zaluta švedska i češka kruna, koju sistem zbog veličine i težine prepoznaje kao jednu marku.

Vrijednost kovanice od jedne krune iznosi 20 pfeninga, a plaća sat vremena parkinga u prvoj zoni ili čak dva sata u drugoj. Sve ovo ne bi bilo toliki problem da banke primaju i razmjenjuju ovaj novac.

Blic piše da Grad ima oko 30.000 komada kovanica švedskih i čeških kruna, koje nema gdje da zamjeni.

Većini bi prvo palo na pamet da su za strane novčanice u aparatima „krivi“ turisti, koji se zbune ili iz neznanja ubace pogrešnu novčanicu.

Međutim, veliki broj baš švedskih kruna pokazuje da su sugrađani saznali za ovaj trik, pa ga masovno koriste, jer Banjaluka nije baš najpoznatija turistička destinacija građana Skandinavije.

Godišnje grad Banjaluka izgubi oko 800 KM, a s obzirom da od naplate parkinga putem automata godišnje zaradi oko 1,5 miliona maraka, krune ne predstavljaju veliki finansijski gubitak, već samo još jedna od primjera kako sugrađani vješto nalaze način da nadmudre sistem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI