Kabare “Kroz život sa Veljom” otvara 15. “Zaplet”

Premijerom kabarea “Kroz život sa Veljom” 20. oktobra, s početkom u 20 časova, u Gradskom pozorištu “Jazavac” počeće 15. izdanje Međunarodnog festivala glumca “Zaplet”, a komad će biti postavljen u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Gradiška, gdje će takođe imati premijeru 27. oktobra i gdje će biti na redovnom repertoaru.

“Mislim da ćemo dobiti jedan muzičko-scensko-dramski događaj i dosad neviđenu formu, bar kod nas u Banjaluci, što me posebno raduje, da i na tom polju repertoara pravimo iskorake koji su uvijek dobrodošli i nama glumcima, a prvenstveno publici”, otkrio je juče na konfereciji za novinare Ljubiša Savanović, organizator Gradskog pozorišta “Jazavac” i ovogodišnji selektor “Zapleta”.

On dodaje da režiju predstave potpisuje Slobodan Perišić, glavnu ulogu igra Velimir Blanić, a u kabareu se pored njega pojavljuju Aleksandar Blanić i Vladimir Đorđević, dok muziku uživo na sceni izvode Sava Knežević i Milan Savić.

“Ove godine festival zovemo ‘Zaplet open’, petnaesti po redu Festival glumca, na kojem ćete ovaj put moći da vidite po mom izboru najbolje predstave, tj. glumačke kreacije u predstavama koje su prošle godine izašle u regionu, kako se to danas popularno kaže”, rekao je Savanović.

U njegovu selekciju ušle su predstave “Naš razred” Narodnog pozorišta Beograd, “Izbacivači” zagrebačkog Exit teatara, “Gubitnik” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, “Perzeide” Narodnog pozorišta Mostar i “Bravo za klovna” Narodnog pozorišta Subotica.

Ovogodišnji žiri “Zapleta” čine Maja Ristić, teoretičarka pozorišta iz Beograda, Mladen Miljanović, multimedijalni umjetnik iz Banjaluke, i Smiljana Marinković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Umjesto predstave u čast nagrađenih ili koncerta, kako je to bio slučaj u godinama iza nas, ove godine u četvrtak, 26. oktobra, posljenje večeri “Zapleta” biće prikazan “Samotnjak”, dokumentarni film o Slavku Štimcu.

Isto veče u 20 časova u programu “Razgovor sa glumcem” Gradsko pozorište “Jazavac” ugostiće glumca Slavka Štimca, dok u istom programu ove godine učestvuju i glumci Branka Katić (21. oktobra u 22 časa) i Andrija Milošević (22. oktobra u 22 časa).

Dragana Marić, direktorica festivala “Zaplet”, kaže da već tradicionalno 20. oktobra, kada je i godišnjica osnivanja “Jazavca”, ovaj teatar ulazi u novu, ovaj put 17. sezonu.

“Novu sezonu tradicionalno obilježavamo premijerom nove predstave. Naš kolega Velimir Blanić, koji je od samog početka dio ‘Jazavca’ i kao glumac i podrška, igraće u ovoj predstavi. U razgovoru sa Ljubom, on i ja došli smo do toga da Velji damo priliku da pokaže svoja umijeća publici, tako da će ovo biti interesantna Veljina predstava. Nakon toga kreće ‘Zaplet’ i onda ulazimo punom parom u novu sezonu”, navela je Marićeva.

O premijeri je u ime Gradskog pozorišta Gradiška pričao Admir Mešić, umjetnički direktor ove kuće.

“Mi već dugi niz godina sarađujemo sa ‘Jazavcem’, ali ovo je prvi put da radimo koprodukciju. Sa Velimirom Blanićem imamo čast da radimo na zajedničkoj predstavi koju ćemo igrati na našem redovnom repertoaru. U Gradišci će premijera biti 27. oktobra u 20 časova, u našem Kulturnom centru. Ovo će, ujedno, otvoriti dublju i dugoročniju saradnju između naša dva pozorišta”, istakao je Mešić.

O predstavi je govorio i Velimir Blanić.

“Ljubiša i Dragana su mislili da sam nakon dvadeset i nešto godina aktivog bavljenja glumom spreman za jedan takav poduhvat. Ja ću se svim silama truditi da opravdam, ne samo njihovo povjerenje, nego i najbitnije, povjerenje publike. To će biti jedan komični kabare, rekao bih i satirični i tragikomični, prožet raznim žanrovima, kao što je i svaki čovjek i individua žanr za sebe. Svi mi imamo svoje uglove posmatranja na svijet. Tako će i predstava biti prožeta, jer u principu nema ništa čisto i stopostotno, sve je prožeto razlikama. Dotičemo se raznih tema; teme ljubavi, teme karijere, teme prijateljstva, teme zdravlja i svega ostalog, a kao jedan ravnopravan partner u predstavi je bend koji će doprinijeti samoj atmosferi predstave. Nećemo koritistiti nikakav plejbek, nikakve efekte sa plejera, sve ćemo izvoditi uživo i to će doprinijeti da užitak bude potpun”, riječi su Velimira Blanića.

U ime ATOS banke, koja je jedan od sponzora “Zapleta”, obratila se Karolina Karalić.

“Ove godine po drugi put smo partner i ponosni prijatelj kulture uz ‘Jazavac’. Naša želja je da budemo dio ove pozorišne kuće i da ostanemo snažan oslonac kulturi. Cijenimo rad Gradskog pozorišta ‘Jazavac’, za koje smatramo da je dalo nemjerljiv razvoj pozorišne umjetnosti i kulture. Zadovoljstvo je biti dio ove kuće i bićemo tu da podržimo sve što ovo pozorište radi”, navela je Karalićeva.

Nakon nje, prisutnima se obratila i Milica Kondić iz kompanije “M:tel”.

“Kompanije koje ulažu u društvenu odgovornost cijene ‘Jazavac’ i ‘Zaplet’ i sve ono što ovi sjajni ljudi rade 17 godina. Kompanija ‘M:tel’ je od samog početka uz ‘Jazavac’ i mnogo smo srećni i ponosni na ovaj tim, na njihov rad s mladima, na razvoj kulture u Banjaluci, državi i regionu. Sve što ova ekipa radi utiče i na nas, jer svjesni smo da ulaganjem u kulturu ulažemo i u sebe, u sve nas, u naše živote, zajednicu, te da stvaramo jedan za nijansu ljepši svijet”, kazala je Kondićeva.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala glumca “Zaplet” je i Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI