JP”Akvana” dužna skoro 10 miliona KM

U javnom preduzeći “Akvana” u narednih nekoliko mjeseci planirano je restrukturiranje i promjene u organizaciji poslovanja kako bi bilo spriječeno dalje nagomilavanje finansijskog gubitka, koji trenutno iznosi 9,5 miliona KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da bi smjernice za rješavanje problema u ovom preduzeću trebalo da daju jedna konsultantska firma i dva stručnjaka iz oblasti ugostiteljstva iz BiH i Slovenije koje će grad angažovati za taj zadatak.

– Potražićemo mišljenje stručnjaka van sistema kako bismo dobili optimalno rješenje za novi organizacioni oblik “Akvane.” U narednih nekoliko mjeseci očekujemo da bi ta procjena mogla biti gotova sa setom mjera koje bismo mogli poduzeti kako bi “Akvana” bolje poslovala – rekao je Radojičić i dodao da će konsultanti biti plaćeni iz donacija koje grad treba da dobije.

Objasnio je da stručnjaci treba da daju preporuku na koji način može da bude reorganizovana ugostiteljska djelatnost koja postoji u sklopu tog preduzeća.

– Osim toga, treba da vidimo šta bi trebalo da bude urađeno u vezi sa sportskim sadržajima, da li treba da ih objedinimo sa ostalim sadržajima takve vrste u veliki sportski centar ili nešto drugo – rekao je Radojičić.

Dodao je da moraju uzeti u obzir troškove Gradskog olimpijskog bazena (GOB) koji radi u sklopu tog preduzeća.

– Olimpijski bazen je ogroman potrošač toplotne i električne energije, kao i vode. Sa te strane nije samoodrživ. On ne bi mogao opstati bez sufinansiranja grada i mi za te troškove godišnje iz budžeta izdvajamo oko 800.000 KM – rekao je Radojičić.

Dodao je da je teško očekivati da “Akvana” samo od otvorenih bazena bude profitabilno preduzeće.

– Finansijski rezultat u tom dijelu zavisi od vremenskih prilika i ljetne sezone za koju ne znamo hoće li biti isplativa ili ne i hoće li trajati jedan mjesec ili četiri – rekao je Radojičić.

Javno preduzeće “Akvana” je 2016. godinu završilo sa akumuliranim gubitkom od 9,5 miliona KM, a direktor ovog preduzeća Vedran Mitrović je potvrdio da su i u 2017. godini poslovali sa minusom. Kazao je da je reorganizacija ovog javnog preduzeća već pokrenuta te da se nada da će taj proces biti završen do kraja ove godine.

– Zatvorili smo 13. aprila restoran u zgradi MUP-a jer je poslovao sa gubitkom – rekao je Mitrović.

Smanjen broj radnika

Vedran Mitrović je rekao da je u odnosu na 2017. godinu smanjen broj zaposlenih u preduzeću “Akvana”.

– Lani smo imali 94 radnika i taj broj je trenutno smanjen na 88. Do kraja godine on će najvjerovatnije iznositi 86 – kazao je Mitrović.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI