Još primjedbi na regulacioni plan, kod Gradskog mosta predviđen hotel

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel.

Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo da ste“.

Kako kažu, baraka pored Gradskog mosta koju koriste od 2003. godine i koja je već prepoznatljivo mjesto okupljanja mladih u gradu, planira se rušiti da bi se na tom mjestu sagradio hotel.

– Uputili smo primjedbu Gradskoj upravi da je to prije svega javna površina koja pripada svim građanima, i da ovo što se sada planira uraditi je izmjena u korist privatnog vlasništva – kaže izvršna direktorka omladinskog centra Aleksandra Štrbac, koja ističe da već dugo kruže informacije da će se na toj lokaciji praviti hotel, ali da je ovo sada prva zvanična potvrda.

Organizacija „Zdravo da ste“ postoji već dvije decenije i jedna je od najaktivnijih u Banjaluci koja konstantno priprema sadržaje za omladinu. „Njihova“ šarena baraka u Obilićevu postala je već kultno mjesto okupljanja djece i mladih.

Članovi organizacije razočarano ističu da je Banjaluku u posljednje vrijeme zahvatio trend planskih izmjena koje ne zadovoljavaju interese mladih generacija. Naglašavaju i da omladina nema svoj prostor za korišćenje, zbog čega se ovo udruženje priključilo i brojnim protestima građana za očuvanje svoje životne sredine.

Podršku su tako dali nedavnim okupljanjima stanara u Novoj Varoši za zaštitu zelene površine, kao i građanskoj Inicijativi za Borik, koja je uspjela sačuvati dječje igralište u tom naselju.

– Važno je da građani imaju što više koristi od nekretnina u vlasništvu Grada, pošto ni mnoge privatne inicijative nisu pokazale razumijevanja da obezbijede zajednici neki prostor – naglasila je Štrbac.

Iz Centra za životnu sredinu upozorili su da se izmjena plana u javnosti predstavlja kao izgradnja objekata društvenog standarda, ali da je to samo dijelom istina.

– Naime, za te lokacije je planirana izgradnja stambeno-poslovnih objekata u privatnom vlasništvu u okviru kojih će biti društveni sadržaji. Konkretno za lokaciju u Obilićevu na kojoj se nalazi „Zdravo da ste“ omladinski centar je predviđeno da u okviru hotela imamo društvene sadržaje. Postavlja se pitanje šta osim kafane u okviru hotela moze da funkcioniše – upitala je Jelena Brkić iz Centra.

Iz Gradske uprave juče nismo dobili odgovor u vezi plana za gradnju hotela kod Gradskog mosta.

Nacrtom regulacionog plana predviđena je izgradnja hotela sa četiri sprata, sa pripadajućim zelenim i popločanim površinama.

– U skladu sa ostvarenim brojem parking mjesta unutar planiranog objekta i na dijelu javnih parking površina, definisaće se kapacitet hotela, odnosno planirani broj soba. Unutar objekta predviđeno je i smještanje javnih službi i drugih društvenih djelatnosti. Takođe, planirana je rekonstrukcija postojećeg parking prostora na lokaciji, te uređenje pješačkih površina uz Vrbas – stoji u tekstualnom dijelu nacrta.

Izmjene

Podsjetimo, Regulacioni plan za interpolaciju objekata društvenog sadržaja, osim ove, obuhvata još šest mikrolokacija u gradu: prostor između Ulice Zmaj Ognjenog Vuka, Mojkovačke ulice i njihovih ogranaka u Lazarevu, kao i na uglu Ulica Vasilija Ostroškog i Hajduk Veljka u ovom naselju,  uz Ulicu Palih boraca u Adi, uz Ulicu Petra Velikog u Česmi, između Aleje Svetog Save, Ulice Vase Pelagića, ogranka Ulice Nikole Pašića u centru i na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: