Još nepoznat uzrok požara u kojem je stradala žena

Ni nakon više od dva i po mjeseca još se ne zna uzrok velikog požara koji je izbio u firmi „Švam“ u banjalučkom naselju Lazarevu, a u kojem je poginula Mirjana Medan, jer nisu obavljena vještačenja.
Podsjetimo, do požara je došlo 21. oktobra prošle godine i tada je u potpunosti izgorila kuća u kojoj je bila pomenuta firma. Tom prilikom Medanova je izgubila život, jer nije na vrijeme uspjela da pobjegne iz zgrade.

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da uzrok požara nije utvrđen.

– Sa lica mjesta izuzeti su dijelovi provodnika i ormarić sa električnim osiguračima, preko kojih se s električnom energijom napajala mašina za sječenje spužvastog materijala, a koja se nalazila u žarištu požara – rekla je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Policija: Čekamo naredbu

Ona je dodala da službenici ove Uprave čekaju naredbu postupajućeg tužioca za vještačenje izuzetih tragova sa lica mjesta, te će nakon obavljenog vještačenja biti utvrđen uzrok požara.

Pokušali smo i u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka da dobijemo odgovor da li su naredili da se obavi vještačanje i koja, ali smo dobili šturi odgovor.

– Tužilaštvu je od strane PU Banjaluka dostavljen izvještaj u vezi smrti Mirjane Medan u požaru u preduzeću „Švam“. Predmet se nalazi u radu i u fazi je istrage – rekli su u banjalučkom tužilaštvu.

Tužilaštvo: Vještačenja su u toku

Dodaju da su u pomenutom predmetu naložena potrebna vještačenja, koja su u toku.

Požar u pomenutom preduzeću izbio je u popodnevnim časovima, a od prvog dana sumnjalo se da je riječ o kvaru na elektroinstalacijama ili na jednoj od mašina.
Kako se ova firma bavi proizvodnjom spužve, ona je veoma brzo planula i velikom brzinom se širila na cijeli objekat. Kada su radnici primjetili da kuća gori, na sva načine su pokušavali spasiti živu glavu.

Jedan od očevidaca nam je ranije ispričao da su tada kroz prozor vidjeli da se pojavio crni dim iznad kuće, a zatim se pojavio i plamen, koji je išao 10-ak metara iznad kuće.

– Odmah smo izašli ispred firme, a tada su na prozoru kuće, koja je gorila, pojavile dvije žene koje su dozivale pomoć. Sva sreća, tu su bile neke komšije ili slučajni prolaznici, koji su kombije parkirali ispod prozora, a žene su zatim skočile na njih – kaže naš sagovornik.

Požar se brzo širio
On je dodao da je prizor bio užasan, jer su žene doslovno u zadnjim sekundama iskočile kroz prozor.

– Da su ostale još samo nekoliko minuta, pitanje je šta bi se desilo. Međutim, drama je tek tada počela, jer su one rekle da je još jedna žena bila u kući na gornjem spratu, ali da nisu sigurni da li je uspjela izaći. Vatra je već zahvatila cijelu kuću i niko nije mogao prići – priča u dahu ovaj očevidac.

Jedan od radnika firme „Švam“ je tada ispričao da ih je u trenutku izbijanja požara u kući bilo sedmoro i da su uspjeli da se spasu u posljednjim sekundama. Međutim, jedna od njihovih koleginica nije uspjela da izađe.

Prema pričama očevidaca, vatri je trebalo manje od minut vremena da proguta cijelu kuću.

Neki od očevidaca su ispričali da se, po njihovom mišljenju, dugo čekalo na dolazak vatrogasaca, ali da su, kada su stigli, odradili vrhunski posao i spriječili da se vatra proširi i na druge objekte.

Na terenu bilo 20 vatrogasaca
Komandir Vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao da je požar bilo jako teško gasiti, jer su dva objekta naslonjena jedan na drugi.

– Imali smo problema s telefonima, ali su naši ljudi primjetili vatru i sami krenuli prema ovoj kući. Na terenu smo imali 12 vatrogasnih vozila i oko 20 vatrogasaca. Uspjeli smo ugasiti požari i spriječiti da se on proširi na druge objekte – istakao je Malinić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI