Još jedan sudski epilog zemljišne “afere” u Banjaluci

Nedeljko Popović i Slobodan Župljanin oslobođeni su optužbi koje su ih teretile za malverzacije tokom prodaje zemljišta banjalučkog preduzeća “Fruktona”.

U vrijeme kada su nekretnine prodavane, Popović je bio predsjednik Upravnog odbora “Fruktone”, dok je Župljanin bio direktor preduzeća “Interinvest Krajs”. Krivice ih je oslobodila Snježana Kudrić, sudija Okružnog suda u Banjaluci, a na ovu presudu je moguća žalba Vrhovnom sudu RS.

Popović nije prisustvovao izricanju presude, a Župljanin je odbio da komentariše sudsku odluku. Novinarima je zamjerio da ga “šest godina nisu ništa pitali”.

– Stidite se i sram da vas bude – rekao je Župljanin. Ova presuda je epilog ponovljenog suđenja, a njih dvojica su ranije, zajedno sa Vitomirom Đukićem, bivšim direktorom banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS, bili osuđeni na ukupno pet godina i tri mjeseca zatvora.

Popović je bio osuđen na dvije godine i dva mjeseca, a Župljanin na godinu i sedam mjeseci. Đukiću, koji je tada osuđen na godinu i po zatvora, Vrhovni sud je potvrdio presudu, dok je za Popovića i Župljanina naređeno da se postupak ponovi.

Prema optužnici, koja je, dakle, pala, sporna je bila prodaja zemljišta i objekata “Fruktone” u Beogradskoj ulici u Banjaluci za 10,5 miliona maraka, a koji su bili pod hipotekom. Zemljište je prodato tako što je Đukić potpisao brisanje hipoteke. Kupac nepokretnosti bilo je banjalučko preduzeće “Interinvest Krajs”, čiji je direktor bio Župljanin.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: