Još jedan primjer zlupotebe djece u političkim kampanjama

„Vidi što su pocijepali mog Dadu’’, uzviknula je petogodišnja djevojčica vidjevši da su sa stuba kraj kojeg je prolazila poskidane fotografije Draška Stanivukovića, kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Iako se radi o klasičnom primjeru zloupotrebe djece u političke svrhe, navodno cijepanje postera pretočeno je u video-snimak koji je na svom zvaničnom jutjub kanalu Stanivuković objavio uz komentar: „Ovo je najiskrenija moja podrška!“

Bez obzira o kom se djetetu radi, njihovo pojavljivanje u predizbornim kampanjama je zloupotreba, na šta je početkom oktobra upozorila i institucija Ombudsmana BiH. Upravo radi ovakvih pojava, Ombudsmani su pozvali sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava, tako što će djecu u potpunosti isključiti iz bilo kakvih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa političkim zagovaranjima ili promocijama.
“Rukovodeći se odredbama Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, nadležni organi treba da preduzmu sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povreda ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zloupotrebe ili eksploatacije”, navodi se u saopštenju za javnost koje su potpisali ombudsmeni Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić.

Više od apela, tačnije – preporuku za izmjenu Izbornog zakona BIH upravo s ciljem zaštite djece u političkim kampanjama i sankcionisanje njihove zloupoutrebe, Centralnoj izbornoj komisiji BiH uputio je još prije tri godine Ombudsman za djecu Republike Srpske.
“Očigledno da BiH svojim izbornim pravilima nije prepoznala ni potrebu ni važnost zaštite djece i njihovih interesa u političke svrhe, tako da pravila ponašanja utvrđena u izbornoj kampanji ne prepoznaju djecu i njihovo pravo na zaštitu od moguće zloupotrebe”, upozorila je i pred početak ove kampanje ombudsman za djecu Dragica Radović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: