Još jedan pljačkaš “hara” gradom

Nije se pošteno ni smirilo slavlje nakon spektakularnog hapšenja Apostola Benedevskog (28) iz Sjeverne Makedonije i još spektakularnijeg priznanja osumnjičenog da je za dvije godine opljačkao 20 stanova u Banjaluci, a policija je na mukama zbog novih provala u stambene i poslovne objekte u Banjaluci.
Novi provalnik je po načinu pljački dobio i nadimak – Spajdermen.

Izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka otkriva kako nepoznati serijski pljačkaš u stanove upada preko balkona.

– Još ne znamo o kome se radi, ali način izvršenja ukazuje da se radi o istoj osobi. Preko balkona provaljuje u stanove i nakon premetačine krade novac, nakit i druge vrijedne stvari. Za sada nije uhapšen – objasnio je izvor iz banjalučke policije.

Da su serije teških krađa u Banjaluci nastavljene i nakon hapšenja pomenutog Apostola potvrdili su i iz Policijske uprave Banjaluka.

– Na području Grada Banjaluka u vremenskom periodu od 5. decembra (kada je uhapšen Apostol, op.a.) do 11. decembra 2019. godine prijavljeno je 6 krivičnih djela „teška krađa“. Krivična djela su izvršena obijanjem ili provaljivanjem stambenih i poslovnih prostorija upotrebom fizičke snage ili podesnog alata – navodi se u odgovoru banjalučke policije.

Iz Policijske uprave Banjaluka međutim, nisu odgovorili kolika je ukupna materijalna šteta koja je pričinjena u serijskim pljačkama imovine na području Grada.

Podsjetimo, Apostol Benedevski, koji je uhapšen u akciji kodnog naziva „Bitolj“ ne samo da je priznao 20 pljački, već je policajce vodio od vrata do vrata opljačkane imovine. Neko bi pomislio kako je moguće da stranac zapamti svaku ulicu u kojoj je bio, ali čuda su moguća.

Benedevski je uhapšen, nagodio se sa policijom da će priznati sve znano (i neznano), a zatim je pušten, odnosno prebačen u nadležnost Službe za poslove sa strancima.

U međuvremenu je policija i u Federaciji BiH otkrila da je ovaj Makedonac odgovoran za nerasvijetljene pljačke. Utvrđeno je tako da je Benedevski, koji je i u Sjevernoj Makedoniji poznat policiji, duže od dvije godine boravio u BiH, a da bezbjednosne službe nisu ni znale za prisustvo kriminalca. Vjerovatno ne bi ni bio uhvaćen da mu prilikom jedne neuspjele pljačke u Banjaluci nije ispao pasoš. Kako već rekosmo, čuda su moguća.

Međutim, interesantno je da toliko čist slučaj još nije ni došao u ruke nadležnog tužioca. Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su na nekoliko pitanja o slučaju „Bitolj“, kako je bilo ime akcije u kojoj je uhapšen Benedevski, odgovorili kratko – da im izvještaj policije još nije dostavljen.

I dok izvještaj tek treba stići, na vrata policije već su počeli kucati oštećeni u pljačkama Benedevskog tražeći ukradene stvari, kojih naravno – nema.

Apostol je otišao, a sa njim i njegova priznanja, a banjalučka policija je već suočena s novim serijskim pljačkašem – Spajdermenom.

Šteta od 100.000 maraka
Prema navodima iz Policijske uprave Banjaluka, materijalna šteta koju je tokom pljački napravio državljanin Sjeverne Makedonije Apostol Benedevski procijenjena je na više od 100.000 maraka.

Utvrđeno je da je Benedevski na području ove policijske uprave pljačkao od septembra 2017. godine do novembra ove godine. Među opljačkanim stanovima bio je i onaj prvog čovjeka UIO BiH Mire Džakule u banjalučkom naselju Nova Varoš.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: