Još jedan novi slučaj morbila

Lice iz Banjaluke oboljelo je od malih boginja, čime je ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj povećan na 70, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

“Riječ je o nevakcinisanom licu srednje životne dobi, koje je kratko bilo hospitalizovano sa srednje teškom kliničkom slikom”, navode iz Instituta.

Od početka marta u Banjaluci je prijavljeno 41 oboljelo lice, Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju, Laktašima i Kozarskoj Dubici po četiri, Modriči tri, Novom Gradu dva, te u Vlasenici, Šamcu, na Palama, Srpcu, Čelincu i Šipovu po jedno lice.

 

“Od ukupnog broja oboljelih, do sada su hospitalizovana 42 lica, te da na Klinici za infektivne bolesti Univerizitetskog kliničkog centra Republike Srpske trenutno nema hospitalizovanih lica oboljelih od malih boginja”, navode iz Instituta.

 

Iz Instituta dodaju da od ukupno 70 oboljelih od malih boginja u Republici Srpskoj, 59 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

 

Male boginje su virusno zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: