“Jednakost znači kvalitet” stručna konferencija

U organizaciji Centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice”, uz podršku USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG), u Banja Luci je 13.5.2019. godine održana Regionalna konferencija “Jednakost znači kvalitet”.

Osnovni cilj konferencije bio је okupiti stručnjake iz regiona u oblasti socijalne zaštite, koji su predstavili najbolje prakse u oblastima učenja, rada, zapošljavanja i života osoba sa poteškoćama u razvoju.
U okviru konferencije predstavljeni su modeli rada Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” Novi Sad i Centra za obuku, rad i zaštitu Dolfka Boštjančič (CUDV Draga) – Ljubljana, te novi model upravljanja socijalnim uslugama u Novom Sadu.

Ambasadori osmijena iz Ljubljane predstavili su terapijskog psa u radu sa osobama sa poteškoćama u razvoju kao novi model rada sa osobama sa poteškoćama u razvoju.
Na otvaranju konferencije prisutnima se obratio Piter Dafi, šef USAID-ove misije u BiH, koji je rekao da je potrebno da lokalne vlasti i nevladin sektor treba da rade zajedno kako bi se pružila bolja podrška osobama sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama.


Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić je otvorio konferenciju i tom prilikom naglasio da je Banja Luka spremna da na organizovan i sistemski način pristupi savremenijem rješavanju svih pitanja vezano za djecu i osobe sa poteškoćma u razvoju i njihove porodice.
Stručnjaci iz regiona su naglasili da rad i briga o osobma sa poteškoćama počinje od rođenja i sve usluge sistemski moraju biti razvijene od prvog dana rođenja djeteta sa poteškoćama u razvoju, te da ga prate tokom rasta i razvoja kao i starosti.

Prikazani su različiti modeli upravljanja sistemom socijalne podrške, ali im je zajedničko efikasno finansijsko upravljanje, orijentisanost na stvarne potrebe korisnika usluge i njegove cjelokupne porodice.
Moderator i stručni konsultat konferencije psiholog Sonja Stančić istakla je da je veoma zadovoljna kvlitetom prezentovanog materijala i onim što su učesnici iz Banja Luke i ostalih gradova Republike Srpske i BiH mogli da čuju i nauče. Konferenecija je imala za cilj da skrene pažnju i pokaže nove trendove koji bi trebali i da omoguće da roditelj djeteta sa poteškoćama postane samo roditelj i da ima priliku da provodi vrijeme sa svojim djetetom a da sva podrška bude sistemski riješena. Uz podršku i nesebično širenje znanja kolege iz regiona uspostavljeni su kontakti, dogovoreni sastanci i novi susreti što bi u narednom periodu moglo rezultirati novim uslugama i sistemskim rješenjima prije svega u Gradu Banja Luka, a onda nadamo se i šire.

Predstavnici JU Centar za socijalni rad naglasili su kako nema dovoljno usluga vezanih za ranu intervenciju, iako postoje memorandumi o saradnji za ranu detekciju i intervenciju. Zaključeno je da je neophodna obimnija kontinuirana rana intervencija kao mjera koja će biti dostupna svoj djeci bez obzira u kojoj lokalnoj zajednici žive. Postojale su inicijative objedinjavanja socijalnih usluga na nivou Grada u jedinstvenu ustanovu koja bi koristila potencijale naših partnera koji već pružaju usluge.
Organizator Konferencije Željka Perišić-Ninković zaključila je da je porodicama osoba sa poteškoćama u razvoju neophodno pružiti sistemsku podršku, početi sa ranom inkluzijom ovih osoba u društvo kao i učiniti njih i njihove probleme vidljivim za cijelo društvo.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih institucija republičkog i lokalnog nivoa koje su usmjerene na obast socijalne zaštite i ostvarivanje prava, te školovanja djece sa poteškoćama u razvoju, osim toga predstavnici civilnog sektora iz Grada Banja Luka i drugih gradova iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, predstavnici stručne, akademske i medijske javnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI