Jedan od najeminentnijih duvačkih kvarteta saksofona “PAPANDOPULO KVARTET“ nastupio na „JESENjOJ SONATI“

Treće večeri 3. INTERNACIONALNOG MUZIČKOG FESTIVALA „JESENjA SONATA“ održan je koncert jednog od najeminentnijih duvačkih sastava iz Hrvatske – kvarteta saksofona koji čine “PAPANDOPULO KVARTET“.

Članovi ovog ansambla su četvorica renomirani saksofonista, Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon. Publika je imala priliku da čuje virtuozno izvođenje kompozicija Đoakina Rosinija, Borisa Papandopula, Gorana Tudora, Petra Obradovića i Žaka Petija.

0

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Za sve one koji nisu uspjeli da dođu do svoje festivalske ulaznice, svake večeri festivala biće omogućen lajv strim na zvaničnom “Jutjub” nalogu Banskog dvora, tako je bilo i treće festivalske večeri.

-Potrudili smo se da se na repertoaru nađu najbolje skladbe i da se na najljepši način pri put predstavimo publici u Banjaluci. Godinama su ove kompozicije bogatile naš program. U ovako lijepoj dvorani je zadovoljstvo svirati bilo puno ili malo publike. Nama je za vrijeme tonske probe bilo prelijepo svirati. Mi bismo jednako oduševljeno svirali i za dvoje ljudi, a kada smo čuli da je koncert rasprodan to nam je bilo jedno više zadovoljstvo. Drago nam je da je Banjaluka uspjela da održi kulturni život i u ovakvim okolnostima, znači da nema straha za njega. Zahvalni smo organizatoru na pozivu – kazao je Tomislav Žužak.

Njihovi koncerti redovno su praćeni burnim reakcijama publike i pohvalama kritike a posebnu pažnju Kvartet pridaje promovisanju savremene muzike. Kvartet je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festvalima i muzičkim manifestacijama u Hrvatskoj, kao i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. 2019. godina je bila jedna od najuspješnijih godina za Kvartet Papandopulo. Osim velikog broja koncerata, u junu su osvojili “Diplomu Milka Trnina” za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup na otvaranju 6. izdanja festivala „Izlog suvremenog zvuka“. Nedugo nakon toga osvojili su i prvu nagradu – Grand Prix na cijenjenom međunarodnom takmičenju “3rd International Berliner Music Competiton” u Njemačkoj, u konkurenciji od čak 40 kamernih sastava. Osim prve nagrade osvojili su i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije “Manhatan Concert Artist Award”. Kao pobjednici takmičenja imali su čast nastupiti u dvorani Berlinske filharmonije.
Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, te u muzičkim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru.

JU Banski dvor – Kulturni centar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: