Izvještaj vanredne kontrole fontane u parku Petar Kočić

Iz Uprave grada Banjaluka, dobili smo informacije o sadržaju vanrednog izvještaja kontrole fontane u parku Petar Kočić u Banjaluci. Podsjećamo prije 15 dana veterinar je utvrdio da je zbog posljedica strujnog udra pas, sibirski haski, uginuo u toj istoj fontani.

Dopis koji smo dobili iz Uprave grada Banjaluka prenosimo u cjelini:

Poštovani,

u vanrednoj kontroli fontana u Parku “Petar Kočić”, koja je izvršena po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, nedvosmisleno i bez ikakve sumnje otklonjena je i teoretska mogućnost da je pas, koji je uginuo 31. jula ove godine, mogao stradati od strujnog udara.

Prema stručnom nalazu specijalizovanog preduzeća Energo test iz Banjaluke, odnosno inžinjera elektroenergetike Boška Kovačevića, ustanovljeno je da u kontrolisanim fontanama u parku nije mogao biti prisutan napon koji bi mogao biti opasan po životinje i ljude.

-Tokom kontrole, utvrđeno je da su svi kablovi koji vode do sijaličnih tijela odranije fizički razdvojeni, što, prosto rečeno, znači da ni teoretski nije moglo biti napona u fontanama. Takođe, u ispitivanju, koje je provođeno proteklih dana, nismo zatekli napajanje na svjetiljkama, a po stanju, koje smo zatekli na terenu, apsolutno isključujemo mogućnost da je tu moglo biti napona – ističe Kovačević.

On je ukazao da je napon na svjetiljkama u fontani 12 volti, što je potpuno bezopasno za svaki dodir.

V.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar objašnjava da sijalična tijela u fontani nisu u funkciji već nekoliko godina. Pošto se radi o izuzetno skupim sijaličnim tijelima čija bi nabavka iziskivala značajna finansijska sredstva, Bilčar ističe da je odlučeno da se, zbog isplativnosti, one i fizički uklone.

S poštovanjem,

Tim za komunikaciju

Hronologija cijelog slučaja:

Uklonjeni strujni kablovi iz fontane u kojoj je stradao pas

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: