Izvještaj PU Banjaluka za treći kvartal 2017

U Policijskoj upravi Banja Luka, 17.10.2017. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za devet mjeseci tekuće godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka, Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije – PU Banja Luka, Darko Novković i načelnik Sektora policije – PU Banja Luka, Radenko Stakić.
Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Željko Spasojević, koji je ukratko izložio najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, ističući da je za devet mjeseci broj prijavljenih krivičnih djela manji za 8,2% a da rasvijetljenost iznosi 79,6% što je više za 4% u odnosu na uporedni period. Od evidentiranog broja krivičnih djela, 16,6 % se odnosi na krivična djela u vezi sa zloupotrebom električne energije, a evidentirano je 30,9% manje krivičnih djela „Teška krađa“, 42,9% manje krivičnih djela „Razbojništava“ i 50% manje krivičnih djela u vezi sa otuđenjima motornih vozila, istakao je načelnik Spasojević. Broj evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira je manji za 1,7%, a broj saobraćajnih nezgoda je 2.633 u istom nivou kao i u uporednom periodu. Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Spasojević.
Takođe, načelenik Spasojević je podsjetio na mogućnost korišćenja „SMS servisa“  koji omogućava jednostavnu i brzu provjeru dobijanja podataka o trenutnom statusu lične karte, vozačke dozvole ili putne isprave, odnosno zahtjeva za njihovim izdavanjem, registraciji vozila, pojedinačnim ili svim neplaćenim novčanim kaznama te pojedinačnom ili ukupnom iznosu kaznenih bodova.
Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković je naveo da su za devet mjeseci 2017. godine na području PU Banja Luka izvršena 2.033 krivična djela, manje za 8,2 % u odnosu na uporedni period kada je bilo izvršeno 2.215 krivičnih djela, od čega su 1.681 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, manje za 9,7 % u odnosu na uporedni period kad je bilo evidentirano 1.862 krivična djela. Iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je riješeno 75,8% što je više u odnosu na uporedi period kada je ukupna rasvijetljenost iznosila 71,8%. Po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 660 krivičnih djela, odnosno 60,8%.
U posmatranom periodu prijavljena su 1.103 krivična djela protiv imovine, od čega je rasvijetljeno 66,8%. Zaprimljene su 103 prijave o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela, od kojih je rasvijetljeno 94,2 %. Evidentirana su dva ubistva, po jedno u Banjoj Luci i Kotor Varošu, a oba izvršioca su uz izvještaj predata u nadležno tužilaštvo. Takođe, evidentirana su dva „Ubista u pokušaju“ u Banjoj Luci i oba izvršioca su uz izvještaj predata u nadležno tužilaštvo. Evidentirana su 32 samoubistava, manje za 34,7% naveo je načelnik Novković.
Iz oblasti krivičnih djela privrednog kriminaliteta u posmatranom periodu, aktivnostima policijskih službenika otkriveno je 237 krivičnih djela, više za 9,7 % u kojima je pričinjena materijalna šteta 7.119.000,00 KM, evidentirano je 51 krivično djelo i 79 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga, a lišeno je slobode 220 lica. Ukupno je oduzeto 100,72 grama heroina, 82,9 grama kokaina, 3.642 grama marihuane, oko 150,9 grama amfetamina i 283 stabljika kanabisa, istakao  je načelnik Novković.
Načelnik Novković je zaključio da je u posmatranom periodu realizovan veći broj operativnih akcija kojima je riješeno više krivičnih djela od kojih je izdvojio akcije „Magistrala“, „Istok 2“, „Petrićevac“, „Katalizator“ i „Piramida“, naglašavajući da je u okviru akcija „Petrićevac“ i „Piramida“ nadležnom tužilaštvu sprovedeno 19 lica sa područja PU Banja Luka kojima je određen pritvor.
Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je naveo da je na području PU Banja Luka u posmatranom periodu, evidentirano ukupno 724 narušavanja javnog reda i mira, manje za 1,7 % od čega 965 prekršaja, manje za 7,3 %, koji su sankcionisani podnošenjem 412 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 331 prekršajnog naloga. Prekršaje je počinilo 943 lica, među kojima je 157 povratnika i 25 maloljetnika. Evidentirana su tri narušavanja sa pet ili više lica, manje za 40% u odnosu na uporedni period.
U posmatranom periodu 2017. godine evidentirane su 2.633 saobraćajne nezgode, u kojima je poginulo 21 lice što je na istom nivou kao i u uporednom periodu, 92 teško, manje za 29,7 %  a 571, manje za 11 % lakše povrijeđeno lica. Iz saobraćaja je isključeno 3.218 vozača, od toga 2.593 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 502 vozača su isključena zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 4 zbog uticaja opijata i iz ostalih razloga je isključeno 119 vozača, naveo je načelnik Stakić.
Policijski službenici su obezbjedili ukupno 347 javnih okupljanja i 621 sportsku priredbu, od kojih 15 sa povećanim rizikom. Realizovana je 21 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i 36 akcija iz oblasti javnog reda i mira, zaključio je načelnik Stakić.

PU Banjaluka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI