Izožba Milutina Obradovića i Jovice -Jola Panića u velikoj galeriji Narodnog Muzeja RS

U srijedu, 24. maja 2023 u 18h i 18:30h u velikoj galeriji Narodnog Muzeja Republike Srpske u Banja Luci biće otvorene dvije samostalne izložbe akademskih slikara iz Crne Gore Milutina Obradovića i iz Republike Srbije Jovice Jola Panića.
Izložbe koje nose naziv ,,OBIČAN MALECKI SAN’’ čiji je autor Milutin Obradović, kao i izložba ,,ETARSKO KOLO AZBUKE’’ čiji je autor Jovica Jole Panić, organizuje se u sklopu manifestacije ,,NOĆ MUZEJA’’, a poseban ton ovoj manifestaciji daje činjenica da su ove izložbe, prve u nizu, a koja pored ostalog, imaju za cilj da približe kulturnu saradnju na polju likovne umjetnosti u državama regiona – u ovom slučaju Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.
PAR RIJEČI O OBRADOVIĆEVOJ IZLOŽBI:
Uspjeh koji je Obradovićeva izložba pod nazivom ,,OBIČAN MALECKI SAN’’ 2022. godine doživjela u galeriji Doma Vojske u Beogradu, napravila je realan nagovještaj da će i u Banja Luci umjetnik odnosno izložba doživjeti punu svoju afirmaciju.
Ne samo po broju posjetilaca, već i po medijskoj pažnji kojom je propraćena njegova izložba u Beogradu 2022., govori da pred sobom imamo slikara koji je već doživio puno poštovanje i uvažavanje i kome se otvaraju nove i veće perspektive.
Rođen je 1979 godine i školovan u Bijelom Polju. Milutin je završio srednju likovnu školu na Cetinju, a kasnije i fakultet likovnih umjetnosti 2002 god. u klasi prof. S.Karaila. Sada živi i radi na relaciji dva grada Bijelog Polja i Podgorice.


Ostajući vjeran svom rodnom Bijelom Polju, potražio je u njemu i inspiraciju za umjetničke kreacije, koje su ga vodile ne samo u susjedne zemlje regiona već i evropske zemlje i na taj način je počeo da spaja jedan stvaran mozajik ispunjen bujnom kolorističkom i likovnom vještinom.
Obradović pripada grupi talentovanih slikara Crne Gore. Tema na njegovim slikama je portret konja kao i figuracija istog motiva, koji on lično i majstorski prenosi u najčistija zvučna emotivna stanja u kojima dominira originalna igra kolorita i simbola.
Obradovića, po ocjeni cijenjene likovne kritike, znaju okarakterisati prije svega kao umjetnika uzbudljivog izraza, a kao razlog navode njegova platna koja u svojoj osnovi nose nešto esencijalno, strasno, eruptivno i oslikavaju jedan eksplozivni karakter koji je sav okrenut istinskoj energiji života.
Predgovor za katalog ove vrlo značajne izložbe u Banja Luci, napisala je magistar Aleksandra Popović.
Izložba se sastoji od 24 eksponata galerijiskog formata, izrađenih u tehnici uljenih boja na platnu.

PAR RIJEČI O PANIĆEVOJ IZLOŽBI:
Izložba Jovice Jola Panića nosi naziv ,,ETARSKO KOLO AZBUKE’’, a posebnost ove izložbe je što se odvija u sklopu akcije odbrane ćirilice kao pisma i nosioca našeg identiteda i nasleđa.
Posebnost i privilegija posjetiocima, koji budu u mogućnosti da prisustvuju u noći svečanosti otvaranja izložbe, uživaće u nesvakidašnjem performansu koji je obogaćen i ukrašen vrlo specifičnim kostimima, pokretima statista i glasovnom izvođenju frekvencijiskog pjevanja glasova, koji imaju za cilj da otkriju dio vremenske dimenzije i etarsku moć vokala, glasa, sloga i riječi, koje mi i danas tokom govora svakodnevno koristimo, a da nismo ni svjesni dubine traga i naslijeđa maternjeg jezika.
Cilj performansa biće pojašnjenje koliku energetsku i misaonu sliku ima moć stvaranja i tvorenja slova i govora, odnosno takozvanu etarsku energiju koja u sebi prožima bogatstvo različitih osjećanja.


Jovica Panić otkriva bogatstvo slova slikajući velike formate atuhtonim crtežom koji se manifestuje ogromnom energetskom svježinom i originalnošću.
Jovica Jole Panić je rođen 1959. godine, učitelj je, slikar i doživotni je član i vitez Evropske Akademije Umetnosti od 1989. godine.
Jedan je od najinventnijih crtača današnjice što dokazuje i nagrada koju je 1990. godine primio u Liježu – Belgija.
Panić u Banja Luci se pretstavlja sa 35 eksponata i svaka slika zapravo pretstavlja jedno slovo, a to slovo na slici stalno je u sukobu energije dvoumljenja da li da postane misao, materija, zvuk, tijelo…

Uvodnu i pozdravnu riječ ispred ustanove Muzeja reći će rukovodilac gosp. Davor Strika.
Izložbe će proglasiti otvorenom gradonačelnik Banja Luke gosp. Draško Stanivuković
Svečanost otvaranja izložbi dogodiće se u srijedu 24.05.2023 u 18h odnosno u 18:30h.
Ove značajne izložbe će biti otvorene od 24.05 – 20.06.2023 god.
Obzirom da ove dvije značajne izložbe čine veliki likovni – kulturni događaj, sa zadovoljstvom pozivamo cijenjenu banjalučku likovnu publiku. DOBRODOŠLI !

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI