Izložba „Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata“ u Muzeju RS

Izložba „Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata“ biće prikazana kroz tri segmenta sagledana kroz različite pristupe i načine primjene tradicionalnih muzičkih instrumenata.
Povodom Dana Grada, Muzej Republike Srpske priprema izložbu pod nazivom „Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata“ koja će biti otvorena sutra u 19 časova u Muzeju RS u Banjaluci. Autor izložbe je Sanja Pupac, viši kustos u Muzeju Republike Srpske.

– Izložba je prvenstveno zamišljena kao edukativna, namijenjena svim uzrasnim dobima i obrazovnim profilima, jer će kroz prizmu tradicionalnih muzičkih instrumenata pružiti mogućnost posjetiocu da sazna više o našoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini – izjavila je autorka izložbe Sanja Pupac.

Prvi dio Izložbe prikazuje tradicionalne muzičke instrumente iz fundusa Muzeja RS koji su postavljeni prema organološkoj klasifikaciji.

– Instrumenti su izloženi na veoma efektan način i po najnovijim standardima muzeologije u pogledu prezentacije predmeta i približavanja eksponata publici. Drugi dio je osmišljen tako da promoviše učenje kroz otkrivanje, kao i aktivno učestvovanje i neposredan kontakt kroz informativno-edukativni sadržaj koji je prikazan na interaktivnom stolu – objasnila je ona.

Posjetioci se kroz istraživanje i igru informišu o rasprostranjenosti, izgledu, načinu sviranja i repertoaru tradicionalnih muzičkih instrumenata koje baštini Muzej RS.

– Treći dio je posebno osmišljen i namijenjen najmlađoj publici. U okviru tog dijela predviđen je slobodan prostor za samostalno korištenje konstruktivnih dijelova predmeta iz svakodnevne upotrebe od kojih će djeca moći da naprave zvučne igračke. Na taj način se razvija dječija mašta i potpomaže jedan novi način razumijevanja tradicionalne muzike i tradicionalnog graditeljstva – kaže Sanja Pupac.
Prema njenim riječima, savremeno promišljanje o zvuku pruža i produkuje razne mogućnosti o njegovoj reprodukciji. Jedna od takvih savremenih tehnologija će se postaviti u prostoriji u kojoj će pomoću generatora osjetljivog na pokret tijela posjetilac moći da proizvede i čuje različite visine i boje tonova.

– Na taj način možemo da povežemo tradicionalne zvukove instrumenata i savremene tehnologije u jedan dodatni interaktivni sadržaj – dodala je autor izložbe, viši kustos muzeja Sanja Pupac.

Izložbu prati dvojezični katalog, a cilj izložbe je prenošenje znanja o tradicionalnim instrumentima.

Djecu uče o muzici

Želimo obogatiti dječiji spoznajni svijet novim pojmovima i saznanjima vezanim za datu temu, „Tradicionalni muzički instrumenti“, te kod djece razviti želju i volju za sviranjem, pjevanjem, igrom-plesom, muzikom, kao i kulturu posjećivanja kulturno-obrazovnih institucija poput muzeja – objasnila je Sanja Pupac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI