Izložba slikarke Željke Paić u Banskom dvoru

Izložba „Umjetnost van okvira“ akademske slikarke Željke Paić biće otvorena danas, 12. oktobra od 19.00 časova u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi ove umjetnice koji su nastali u periodu između 2016. i 2021, a riječ je o dvije serije slika, koje banjalučka publika nije imala priliku vidjeti.

Kako su naveli iz Banskog dvora, prva serija je inspirisana arhitekturom (arhislike) i apstraktnom geometrijom i bila je predstavljena u Londonu na TOAF 2017. i u Amsterdamu na Amsterdamskom sajmu umjetnosti 2019. godine.

– Druga serija je nazvana „Okvir“ i bavi se u bukvalnom i prenesom smislu okvirima/granicama. To znači da su slike uramljene ali su na ramovima vršene određene intervencije (sječenje, savijanje, „lomljenje“) da bi samim tim one prenosile poruku o drugim vrstama granica koje nam društvo nameće ili ih sami sebi namećemo pa ih prevazilazimo – saopštili su iz Banskog dvora.

Oni su dodali da su radovi iz serijala „Okvir“ bili predstavljeni prvo u Veneciji 2020. u galeriji The Room Contemporary Art Space, a zatim su 2021. predstavljeni u Njujorku u Van der Plas galeriji na izložbi Vizuelna Kultura.

Iz Banskog dvora poručuju da će postavka obuhvatiti i određene slike iz privatne kolekcije ove talentovane Prijedorčanke, koja je bila student generacije Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Željka Paić od 2000. godine izlaže svoje radove na domaćoj sceni, dok je od 2017. godine svoje radove prezentovala širom svijeta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI