Izložba karikatura Leonile Marić u Art klubu Prostoru

Večeras u Art klubu “Prostor” od 19 časova biće otvorena izložba umjetnice Leonile Marić pod nazivom “Karikature u prostoru”.

Riječ je izložbi radova banjalučke umjetnice, inače profesorke na Akademiji umjetnosti na temu karikature, za koje je mr Maja Dodig, redovni profesor na Akademiji napisala da su kompleksan način vizuelne komunikacije umjetnice.

– Karikatura je kompleksan način vizuelne komunikacije. Smisao je u intenciji da se strgnu površinski slojevi i izloži nevidljivi i često skriveni smisao određenog fenomena. Karikiranje ne predstavlja pojednostavljivanje, već produbljivanje. Na radovima su prisutni portreti-karikature u vidu interakcije, gdje se zadržava prenaglašavanje fizionomije lica ili zanimanja u okvirima društvenog konteksta – rekla je Dodig dodajući da je ova postavka objedinila razne tehnike unutar karikaturalnog prikaza.

– Zahvaljujući slikarskim principima i crtačkim vještinama, kao i materijalima koji su korišteni, autor pristupa realizaciji korištenjem boja za tekstil direktno na pamučni materijal u formi odjevnog predmeta i postiže prisustvo likovne inventivnosti u promišljanju sa objedinjavanjem crtačkog i slikarskog procesa u karikaturalnom prikazu – kaže Dodig.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: