Izložba Inter/Akcija 14. oktobra

Otvaranje izložbe: Petak, 14. oktobar u 19 časova u Kamenoj kući na Kastelu
Tri lokacije: Galerija Plus, Kamena kuća na Kastelu i Staklenac u Banjaluci
Projekat umjetničko-kustoske saradnje Inter/Akcija 2022 i ove godine započinje svoj program u Banjaluci u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske, Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultetom likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Katedre za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Kulturnog centra Banski dvor.
Izložba Inter/Akcija 2022 biće postavljena na tri značajne gradske lokacije u Banjaluci: Kamena kuća na Kastelu, Galerija Plus i Staklenac. Otvaranje izložbe biće upriličeno 14. oktobra u 19.00 časova u Kamenoj kući na Kastelu, a publika će imati priliku da je pogleda do 14. novembra 2022. godine. U okviru izložbe Inter/Akcija 2022 održaće se niz kustoskih radionica za učesnike i prezentacija umjetničkih radova u periodu od 10. oktobra do 14. oktobra 2022. godine.
Inter/Akcija 2022 je projekat saradnje, dijaloga i razmjene o idejama i pitanjima savremene umjetnosti koji kontinuirano realizuju studentkinje i studenti Fakulteta likovnih umetnosti i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu od 2016. godine. Od 2021. godine, Inter/Akcijama su se pridružili kolege sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci uz podršku Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Centralni dio programa Inter/Akcije predstavlja izložba koja se razvija iz zajedničkog angažovanja mladih profesionalaca u svijetu savremene umjetnosti koji, primenjujući stečena znanja, čine prve javne iskorake u artikulaciji mišljenja, stavova i pogleda na umjetnost u izlagačkom formatu.
Izložba Inter/Akcija 2022 okuplja umjetničke pozicije studentkinja i studenata završih godina osnovnih i master studija Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci koji se kreću od subjektivnih, intimnih pogleda na složena stanja savremenosti do razmatranja njenih široko shvaćenih društvenih okvira. Izražavajući se kroz različite tehnike i medije, mladi umjetnici i umjetnice progovaraju o različitim formama sopstvene savremenosti.
Projekat koordiniše Centar za vizuelnu umjetnost u Banjaluci koji je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Učesnici-studenti Fakultet likovnih umetnosti (FLU), Beograd: Jovana Babić, Sonja Lundin, Nevena Ostojić, Barbara Laković, Mladen Mićić, Pavle Ćurčić, Luka Ličina, Pavle Banović, Irena Simić, Marija Vilimonović, Vanja Žunić, Milica Katić i Marko Obradović.
Učesnici-studenti Akademija umjetnosti u Banjaluci (AUBL): Danijela Mihić, Aleksandra Kuzmanović, Isidora Branković, Jovan Došenović, Ognjen Milošević.
Kustoskinje projekta-studentkinje istorije umjetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd (FFBG): Lea Stanković, Sofija Buzadžić, Dunja Aleksić, Andreja Drobnjak, Dušica Đekanović i Minja Lazareski, pod mentorstvom mladih istoričarki umjetnosti Ljubice Vujović i Jovane Trifuljesko.

Mentori i koordinatori na projektu: Biljana Đurđević, vanredni profesor na FLU, Beograd; Olivera Parlić, vanredni profesor na FLU, Beograd; Ana Ereš, naučni saradnik na FFBG; Borjana Mrđa, vanredni profesor na AUBL; Mia Ivančević, koordinator projektnih aktivnosti na AUBL; koordinator Mladen Banjac, viši kustos u MSURS; Isidora Banjac, kustos pripravnik u MSURS; Luka Tripković, asistent na FLU, Beograd; Dunja Trutin, asistent, FLU, Beograd; Lidija Delić, asistent, FLU, Beograd.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI