Izložba fotografija Tajane Dedić – Starović u Banskom dvoru

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u srijedu u 19 časova biće otvorena izložba „Znakovi odrastanja”, fotografkinje Tajane Dedić – Starović.
Ova postavka treća je samostalna izložba fotografija ove mlade autorke iz Banjaluke.

– Izložba “Znakovi odrastanja” je moja treća samostalna izložba, ali nekako je doživljavam poprilično ozbiljno i mislim da će biti najzrelija do sada, šta god to značilo. Cilj je da predstavim proces odrastanja i sazrijevanja kroz radove, kako se moj doživljaj realnosti mijenjao i šta me je motivisalo u određenim periodima – objasnila je autorka.

Kroz ovu izložbu biće prikazan presjek njenog dosadašnjeg rada – petnaest radova grupisanih u tri cjeline od pet fotografija. Simbolika ove tri cjeline se odnosi na tri aspekta ličnosti (id, ego, super-ego), odnosno tri izvora iz kojih Tajana najčešće crpi inspiraciju.

– Ono što uvek sugerišem prilikom izlaganja svojih radova jeste da mi je važno kako će publika da doživi svaki od mojih radova, a ne da ih ja unaprijed interpetiram. To je upravo ta sloboda koju i “promovišem” – dodala je.

Muzika je takođe jedno od značajnih sredstava koje inspiriše autorku u njenom radu.
Publika će moći da stekne uvid u procese otkrivanja autorkinih dubina svijesti i nesvijesti, uspostavljanje i promjene stila i sazrijevanje, te da kreira sopstveni doživljaj stvaralaštva. Tajanin jedini cilj je da promoviše slobodu, u svakom kontekstu, dokle god ona ne ugrožava druge i dok je stvar saglasnosti.
Svi radovi koje izlažem su nastali u zadnje 4 godine. Ovo je drugi put da izlažem pred publikom, ali prethodni put je to bilo pre tri godine, u međuvremenu se svašta desilo. Ali nemam nikakav poseban osjećaj, za sada imam malu tremu, ali uglavnom je lijepo – objasnila je ona.

Bitan dio Tajaninog stvaralaštva zauzima koncept seksualnosti i provociranje svih onih koji se postide na spomen onoga što se radi u spavaćoj sobi. Glavni medij za postizanje rezultata su šljokice, roza boja, a u posljednje vrijeme i čitav spektar boja i različiti predmeti koji joj pomažu da se otisne u neke druge svjetove.

O Autorki
Tajana Dedić – Starović (Artist At Camera) je fotografkinja i videografkinja iz Banjaluke. Fotografijom je počela da se bavi prije devet godina. Kroz svoj objektiv, situacije i dnevne rutine predstavljene na sve moguće i nemoguće načine. Oblasti fotografije u kojima djeluje su modna, portretna i boudoir fotografija. Godine 2018. snimila je svoj prvi kratki film “Šljiva u novembru”.

Od avgusta 2017. Tajanin rad reprezentuje američka talent agencija “Adolescent Content”. Tajana je do sada imala nekoliko grupnih izložbi u Los Anđelesu, Njujorku, Beogradu, Sarajevu i Banjaluci.

U slobodno vreme, volontira kao kreativni direktor u alternativnoj galeriji Art Klub Prostor i ima diplomu Filozofskog fakulteta, smijer Psihologija.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: