Izborite se za svoju ulicu moguće je!

Već duže vrijeme stanovnii mjesne zajednice Centar 2 aktivno pokušavaju da utiču na rad nadležnih gradskih službi i u tome uspijevaju. Njih nekoliko predvođeni arhitektom Goranom Pivaševićem, redovno ukazuju na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici te mjesne zajednice. Objavili su rezultate svojih  aktivnosti u posljednjih pola godine. Rezultate rada,  prikazuju  na priručnoj mapi koja je javno dostupna.

Njihov cilj nije, kaže Pivašević koji je i član Savjeta mjesne zajednice Centar 2, da sami rješavaju  probleme u mjesnoj zajednici, već da građane informišu, upute na pravu adresu, na kojoj svoje probleme mogu prijaviti i dalje nadzirati rad Uprave grada Banjaluka. Smatra da su na snazi odlični pravilnici i Zakoni za sve oblasti, ali da se krše često i zbog  nestručnosti i neznanja.

“Kada obične parkinge ne znamo na pravilan način iscrtati u cijelom gradu, onda možete misliti kakvih sve drugih komplikovanijih stvari nepravilno radimo” kaže Goran Pivašević koji je osvojio 35 odsto glasova na izborima u mjesnoj zajednici kao nestranački kandidat.

Zašto to radiš?

Želim da kroz lično iskustvo shvatim na kraju u čemu je konkretno problem . Da li su građani nezainteresovani ili je možda Grad nezainteresovan, da li svi rade svoj posao na način na koji treba da se radi.

Koliko si zadovoljan efektima rada?

Ono čime sam zadovoljan je mnogo bolja i brža komunikacija sa Upravom grada Banjaluka, koja se sada može u većini slučajeva riješiti i putem mejla. To kod prošlog gradonačelnika  i Uprave grada Banjaluka nije baš bio slučaj. Danas je problem što realno nema novca u budžetu, ali opet postoji mnogo stvari za koje nisu potrebni novci, a koje se pogrešno rade.

Koliko su građani uopšte aktivni ako se isključi komentarisanje na portalima i Fejsbuku?

Ako za pravilnu aktivnost građana uzimamo u obzir pravilnu komunikaciju sa Upravom grada Banjaluka preko dopisa, onda možemo reći da su  građani u potpunosti neaktivni. Postoji mnogo aktivističkih pokušaja građana koji se pogrešno rade i na taj način vrlo brzo gube snagu i smisao. Komentarisanje na FB nije aktivizam, već komformizam koji nikada neće dati rezultate. FB je odlično sredstvo komunikacije samo u smislu prezentovanja nečega, a sve ostalo se mora raditi na terenu.

Želim da kroz lično iskustvo shvatim na kraju u čemu je konkretno problem – da li su građani nezainteresovani ili je možda Grad nezainteresovan, da li svi rade svoj posao na način na koji treba da se radi.

https://www.facebook.com/mzcentar2/

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI