Iz centrale traže poskupljenje struje, radnicima u Banjaluci smanjili plate

Radnici Elektrokrajine požalili su se portalu BLMojGrad na smanjene plata, u prosjeku za više od 100 KM. U Elektrokrajini kažu riječ je o novoj sistematizaciji radnih mjesta na nivou Elektroprivrede RS. Kako god to nazvali mnogi zaposleni u Banjaluci dobijaće manju platu.

Odgovor iz Elektrokrajine prenosimo u cjelini.

Projektom reorganizacije elektrodistributivne djelatnosti „Elektroprivrede RS“ regulisano je da po prvi put od osnivanja Holdinga, svih pet elektrodistributivnih preduzeća u RS („Elektrokrajina“, „Elektro Doboj“, „Elektro Bijeljina“, „Elektrodistribucija“ Pale i „Elektro-Hercegovina“) imaju identične sistematizacije radnih mjesta i jednake koeficijente plata za sva zanimanja i nazive radnih mjesta.

„Elektrokrajina“ Banja Luka trenutno na platom spisku ima 1.367 radnika, što je smanjenje broja radnika za 541, odnosno za 28,4%, u odnosu na 1. mart 2019. godine kada je bilo zaposleno 1.908 radnika.

Stanje ličnih mjesečnih primanja radnika po novim rješenjima od januara 2021. godine u odnosu na dosadašnja primanja:

805 radnika (58,9% od ukupnog broja) ima povećanje koeficijenta vrednovanja rada u prosjeku za 9%

397 radnika (29% od ukupnog broja) ima smanjenje koeficijenta vrednovanja rada u prosjeku za 10%

165 radnika (12,1% od ukupnog broja) je zadržalo isti koeficijent vrednovanja rada

Ističemo da je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta stupio na snagu 01.01.2021. god. tako da nisu tačne tvrdnje iz Vašeg upita da će se plate radnika po novim ugovorima o radu isplaćivati retroaktivno.

Svih pet elektrodistributivnih preduzeća su, pored pravilnika koji reguliše sistematizaciju, opis poslova i radnih zadataka, usvojili i Pravilnik o mjerenju i ocjenjivanju radnog učinka, kojim se pojedinačna plata na osnovu kolektivnog ili individualnog učinka može povećati do 30%.

Dakle, način obračuna mjesečne plate radnika je u potpunosti promjenjen u odnosu na raniju praksu po prethodnoj organizaciji i sistematizaciji.

Uprava „Elektrokrajine“ je u decembru 2020. godine utvrdila zaključak kojim su izvršni direktori zaduženi da po svojim sektorima izvrše detaljnu analizu plata za svakog radnika upoređujući novo rješenje po novoj organizaciji sa prethodnim rješenjem po prethodnoj organizaciji.

Zaključak je da se svim radnicima obezbijedi isplata plate najmanje na nivou uobičajene plate po prethodnim rješenjima, odnosno da generalno neće biti smanjenja plata. Ovaj zaključak se ne odnosi na manji broj radnika koji nisu ostvarivali očekivani radni učinak, o čemu nadležni rukovodioci moraju da vode računa.

Obzirom da će isplata prve (januarske) plate po novim rješenjima biti realizovana polovinom februara, Uprava „Elektrokrajine“ će, primjenjujući novi način obračuna plata, obezbijediti da ne dođe do umanjenja plata radnicima izuzev u pojedinačnim slučajevima kod kojih individualni radni učinak i ranije nije bio u skladu sa visinom primanja.

Novom organizacijom i optimizacijom broja zaposlenih stvaraju se preduslovi da se elektrodistributivna preduzeća u RS, prema planu reorganizacije, 31. marta 2021. godine prestanu baviti snabdijevanjem kupaca (poslovi prodaje i naplate el. energije) i postanu isključivo operatori distributivnog sistema.
Poslove snabdijevanja kupaca bi, prema planu, od 1. aprila 2021. god. trebala preuzeti nadležna direkcija Matičnog preduzeća „Elektroprivrede RS“ u Trebinju.

KABINET UPRAVE

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: