Ipak je žena “najljuća” u Banjaluci

Prva banjalučka Šurijada – takmičenje u jedenju ljutih paprika u organizaciji BurgerMania.rs food bloga, restorana Kodiak i prijatelja, proteklo je u fantastičnoj atmosferi!

Takmičari (među kojima su se pored pripadnika jačeg pola našle i dvije dame), u prvom “obračunu” ove vrste u gradu na Vrbasu suočili su se sa devet paprika, poređanih po skovil skali ljutine (SHU), a to su bile redom: Jalapeno Jalafuego (10.000 SHU), Lemon Drop (32.000 SHU), Lantern (100.000 SHU), Habanero Red (200.000 SHU), Habanero Choko (300.000 SHU), Fatalii Yellow (400.000 SHU), Ghost Pepper (1.000.000 SHU), Trinidad Scorpion Moruga (1.200.000 SHU) i Carolina Reaper (2.200.000).

“Pravila su bila jednostavna – jela se jedna po jedna paprika, sa par minuta pauze između svake, bez konzumiranja hrane ili pića. Mlijeko koje su obezbijedili naši prijatelji iz Domaćinstva Mijatović nalazilo se pored svakog takmičara kako bi se vatra ugasila ako postane neizdrživo. Međutim, to je ujedno podrazumijevalo i diskvalifikaciju i kraj takmičenja. Ako bi više takmičara uspjelo da savlada svih devet paprika, dobili bi po jednu veliku blagu roga papriku, i ko je prvi pojede – pobjednik je”, rekao je Nebojša Lakić, jedan od organizatora Šurijade.

Prvi takmičari počeli su da odustaju otprilike na pola puta, ali na opšte iznenađenje, čak četiri takmičara prošli su svih “devet krugova pakla”. U finalnom dijelu, prilikom brzog jedenja roga paprike, jedan je posustao, i konačni rezultat je sljedeći:

Maja Jovičić osvojila je prvo mjesto, drugi je bio Dario Bekić, dok je favorit za pobjednika, banjalučki YouTuber BL Beast, završio na trećem mjestu na opšte iznenađenje upućenih u njegov YouTube kanal. Maja i Dario ipak su pokazali zavidne vještine kojima Beast nije mogao da parira, iako su nijanse presudile.

Maja, nakon ovog događaja poznatija kao “Banjalučka skovil-kraljica” se tako upisala u istoriju kao pobjednica Prve banjalučke Šurijade, manifestacije za koju organizatori planiraju da postane tradicionalna.

Crafteri na okupu

Pored glavnog događaja – takmičenja u jedenju ljutih paprika, posjetioci Šurijade bili su u prilici da obiđu najveći skup craft proizvođača ljutih sosova i srodnih proizvoda do sada realizovan u Banjaluci i ostatku države! Svoje proizvode predstavili su lokalni crafteri Chili Pop’s, Chilli Route 666, zatim Đed Niko iz Podgradaca, Ljutko iz Tuzle, a pridružili su se i prijatelji iz beogradskog Smokin’ Hot kolektiva koji su gostima poklanjali kesice sa probranom selekcijom ljutih papričica.

Pored ljutih craftera, događaj su upotpunili i već pomenuto Domaćinstvo Mijatović sa izvanrednom selekcijom mliječnih proizvoda (prije svega sira) i Gorštak, prva banjalučka registrovana craft pivara.

Karolinin osmijeh i fatalni poljubac

Pored izložbenog craft dijela, gosti su bili u prilici da premijerno probaju dva najljuća burgera u Banjaluci – Karolinin osmijeh i Karolinin poljubac. Ovi burgeri pripremani su posebnom “smash” tehnikom, a sastojali su se od 2x100g junećeg mesa, duplog čedar sira, zelene salate, domaćeg burger peciva, te ljutih Carolina Reaper sosova Đeda Nike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: