Instruktori iz Slovenije organizuju polaganje vozačkog ispita u Banjaluci

Kako bi što prije došle do radnika, pojedine kompanije iz Slovenije koje se bave transportom šalju instruktore u BiH, gdje organizuju instant obuku i polaganje vozačkih ispita za upravljanje kamionom ili autobusom.

Na taj način za kratko vrijeme i malo para bh. građani dobivaju certifikate za posao autoprevoznika koji ih čeka u Sloveniji.

“Pojedine firme iz Slovenije vrše obuku vozačkog i stručnog ispita te daju šanse za polaganje u Banjaluci i Doboju. Instruktori su iz Slovenije, a polaznici dobiju certifikat koje izdaje slovenska država”, kazao nam je Željko Žepić, predsjednik Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore BiH.

S ovim problemom upoznati su i u Asocijaciji autoškola BiH. Upozoravaju da se masovno organizuju polaganje vozačkih ispita za posao u Sloveniji.

“Autoškole iz Slovenije nađu pojedine domaće autoškole koje im budu predstavnici. Sve se to radi nacrno. Niko nema odobrenje. U pitanju je klasična prodaja vozačkih dozvola, jer se sve radi nabrzinu”, kaže Zdravko Ivić, predsjednik Asocijacije i instruktor iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ljudi koji se odluče da na ovaj način dođu do polaganja ispita i dobivanja određene kategorije, nemaju dovoljno prakse, a obaveznu nastavu i ne pohađaju.

“Da bi naš vozač postao profesionalac, mora se školovati tri godine, a ne da dobije neki certifikat za dan-dva, kao što se to sada radi. Našim ljudima Slovenija je samo ulazna kapija za Evropsku uniju. Velike autoprijevozničke kompanije tako samo koriste naše ljude, jer su mnogi prinuđeni da idu iz BiH tražeći posao i bolju perspektivu”, rekao je Ivić.

Zdravko Ivić ističe da BiH mnogo gubi instant obukama.

“Izbjegava se plaćanje nastave, prakse, puni iznos polaganja ispita. Sve se radi iz samo jednog razloga, polaganje ispita za kamion s prikolicom kod nas košta 400 maraka, a u zemljama Evropske unije, tačnije u Njemačkoj, čak 3.000 evra”, napomenuo je Ivić.

Izvor: Avaz

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: