Inspektorke Kristina Gašević Desančić i Danijela Batar zatvaraju javnu kuhinju “Mozaik prijateljstva”!

Čak 950 socijalno ugroženih i gladnih Banjalučana- uskoro bi mogli ostati i bez jednog obroka dnevno, jer je nadležna inspekcija naložila da u naredna dva dana Javna kuhinja (Obrok ljubavi) „Mozaika prijateljstva“ mora obezbijediti upotrebnu dozvolu- ili staviti katanac.

Zatvaranje javne kuhinje bi u praksi značilo da bi Banjalučani, koji sebi ne mogu obezbijediti makar jedan obrok dnevno i dobijaju ga u ovoj Javnoj kuhinji, ostali i- bez njega. Pored toga, zatvoren bi bio prostor za dnevno druženje starih lica, a takođe i javno kupatilo, gdje se kupaju socijalno ugroženi.


Naime, službenica Republičke uprave za inspekcijske poslove iz banjalučkog odjeljenja Sektora zdravstvene inspekcije obavila je inspekcijski nadzor i u zapisniku konstatovala da je ovaj organ dužan da zabrani obavljanje djelatnosti.

“Subjekat nadzora se upozorava da je članom 141. Zakona o socijalnoj zaštiti, propisano da je inspektor za socijalnu zaštitu dužan da utvrdi da li je rad ustanove socijalne zaštite pravnog i fizičkog lica, koje obavlja djelatnost socijalne zaštite, dužan da zabrani obavljanje djelatnosti socijalne zaštite bez rješenja o ispunjavanju uslova u pogledu kadra, prostora i opreme i naredi da se objekat u kojem se obavlja djelatnost u predviđenom roku oslobodi od opreme, stvari i korisnika usluge.”

Miroslav Subašić, predsjednik UG „Mozaik prijateljstva“ pojašnjava ovu situaciju:
“Danas sam emotivno i ljudski povrijeđen od strane inspektorke Kristine Gašević Desančić, kao i njene pretpostavljene Danijele Batar. Svaki put kada dođe ova inspektorka, osjećam se kao da činim nešto loše za građane ovog grada. Njezino ophođenje prema našem humanitarnom radu, nema apsolutno nikavih osjećaja. Danas se inspektorka iznenadila da javna kuhinja i kupatilo i dalje rade, jer ne postoji upotrebna dozvola za ovaj prostor.”

Vlasnik prostora u kojem djeluje Javna kuhinja i prateći sadržaji, u vlasništvu je Grada Banjaluke, koja ih je dodijelila „Mozaiku“ po ugovoru po posebnim uslovima, kao udruženju, koje je humanitarnog karaktera i radi za socijalno ugrožene kategorije.

Nakon nedavnog odlikovanja, koje je, povodom Dana RS, ovo udruženje dobilo od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović- medalje Zasluge za narod, Subašić kaže da je očekivao sve- ali katanac- ne.
“Pitao sam inspektorku ima li bilo kakvu primjedbu na higijenu ili uslove. Rekla je da je to ne zanima, jer ne pokazujem interesovanje da se to riješi i dobijem upotrebnu dozvolu. A ja sam bio u opštini više puta i tražio da se ovo riješi, ali sam dobio odgovor da je predmet u procesu legalizacije upotrebne dozvole.”

Subašić zaključuje da je inspektorka istakla da u roku od dva dana mora dobiti uvjerenja da je legalizacija počela, ili dobiti poziv „od nekog važnog“ , ili će kazniti „Mozaik“ sa 3.000 KM i 1000 KM njega kao predsjednika.

“Odgovorio sam joj da za dva dana ne mogu pribaviti upotrebnu dozvolu, jer je ona u nadležnosti gradskih organa, pa predlažem da moju kaznu od 1.000 KM, kao nezaposlenog lica i borca prve kategorije, ratnog vojnog invalida, te člana porodice poginulog borca, odlikovanog medaljom Milana Tepića, pretoči u zatvorsku kaznu. A za “Mozaik prijateljstva” predlažem da se naprave kutijice i postave po gradu, da bi se naš narod upoznao sa situacijom i kako bi dobrovoljnim prilozima platili kaznu od 3.000 KM.”
Subašić zaključuje da je inspektorka na to poručila da će, ukoliko se do kraja sedmice ne riješi ono što je inspekcijskim nadzorom konstatovala kao nepravilnosti, donijeti rješenje da se „zabrani rad Mozaika i davanja svih usluga”.

Očekuje li gladne građane našeg grada, koji nemaju sredstava ni za jedan obrok glad- narednih dana odgovor će morati dati Grad Banjaluka (koji je takođe odlikovao Mozaik Plaketom za izuzetna humana djela 2015. godine), ali i svi nadležni organi, vezani za ovaj slučaj.

Izvor: Banjaluka

Traži se farmaceut za direktora Republičkog inspektorata

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: