Inspektor osumnjičen za pomoć škaljarcu ostaje iza rešetaka

Suspendovani inspektor MUP Republike Srpske Mladen Milovanović iz Banjaluke ostaje iza rešetaka, jer je sud odbio prigovor njegovog advokata na raniju odluku da mu se odredi pritvor, otkriva Srpskainfo.
ilovanović je uhapšen 17. jula, jer je policija došla do informacija da sarađuje i pomaže pripadniku škaljarskog klana Milošu Božoviću, koji se nalazio na crvenoj Interpolovoj potjernici.

Nakon hapšenja i saslušanja u policiji i Tužilaštvu, njemu je Osnovni sud 19. jula odredio jednomjesečni pritvor zbog straha da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, i zbog opasnosti od bjekstva.

Zajedno s njim, u akciji policije tada su uhapšeni i inspektori Predrag Vatreš i Gorana Rečević, ali su oni nakon saslušanja u Tužilaštvu pušteni da se u nastavku predmeta brane sa slobode.

Milovanović je uhapšen 17. jula, jer je policija došla do informacija da sarađuje i pomaže pripadniku škaljarskog klana Milošu Božoviću, koji se nalazio na crvenoj Interpolovoj potjernici.

Nakon hapšenja i saslušanja u policiji i Tužilaštvu, njemu je Osnovni sud 19. jula odredio jednomjesečni pritvor zbog straha da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, i zbog opasnosti od bjekstva.

Zajedno s njim, u akciji policije tada su uhapšeni i inspektori Predrag Vatreš i Gorana Rečević, ali su oni nakon saslušanja u Tužilaštvu pušteni da se u nastavku predmeta brane sa slobode.

Žalba

Na odluku suda Milovanovićev advokat Saša Labotić je uložio žalbu, jer je smatrao da nisu ispunjeni uslovi da se njegovom branjeniku odredi pritvor.

Labotić je za Srpskainfo potvrdio da je Vijeće Osnovnog suda u Banjaluci odbilo njegov prigovor na određivanje pritvora Milovanoviću, te je najavio podnošenje apelacije.
Na ovu odluku suda podnijeću Apelaciju Ustavnom sudu BiH. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva jer posjeduje državljanstvo Srbije, a Ustavni sud je još prije 12 godina odlučio da se pritvor ne može odrediti samo zbog toga što neko ima dvojno državljanstvo. Međutim, u odluci na žalbu sudsko vijeće nije ni spomenulo tu odluku, jer nemaju argumente protiv nje – rekao je Labotić.

Kao drugi razlog za određivanje pritvora naveden je uticaj na svjedoke koje tužilaštvo treba da sasluša u daljem toku istrage, a Labotić pojašnjava da su drugo dvoje osumnjičenih pušteni na slobodu i da sud nije mogao odrediti pritvor Milovanoviću zbog ovog razloga.

Uticaj na svjedoke
Sud nijednom riječi nije obrazložio na koji način pritvaranjem Milovanovića štiti istragu od uticaja na svjedoke od drugih osumnjičenih.
U obrazloženju svoje odluke Sud navodi „težinu djela“, ali propisana kazna za djelo koje se Milovanoviću stavlja na teret je ista kao za krađu na primjer mobilnog telefona, a to je novčana kazna ili do tri godine zatvora, a sudovi obično za takve slučajeve izriču novčane kazne od nekoliko stotina maraka, ili uslovne osude. Tako da nema ni o govori o posebnoj težini djela – istakao je Labotić.

Kako je Srpskainfo ranije objavila, inspektori MUP Srpske se sumnjiče da su više puta službenim automobilima prevozili pripadnika škaljarskog klana Božovića i tako mu pomagali u sakrivanju identiteta.

Osumnjičeni su da su od kraja maja do trenutka hapšenja pomagali Božoviću za kojim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica zbog krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora do 40 godina.

– Milovanović je kao policijski službenik MUP Srpske trebao da zna da postoji potjernica za Božovićem. Međutim, i pored toga on ga je krio na području Banjaluke, te mu pomagao da se neometano kreće po teritoriji BiH. Prikrivao je njegov identitet i družio se s njim po kafićima u Banjaluci. Ono što je posebno teško jeste to što je Milovanović omogućavao Božoviću da se službenim vozilom MUP Srpske slobodno vozi u Sarajevo i druge gradove u BiH – otkriva naš izvor.

Poznanstvo ili…
Slične optužbe su i na račun Vatreša. Njega policija i Tužilaštvo sumnjiče da je, zajedno s Milovanovićem, prevozio Božovića u Sarajevo i pomagao mu da se neometano kreće po BiH, te se često s njim družio na području Banjaluke.

– Rečevićeva je takođe s Milovanovićem službenim policijskim vozilom odvozila Božovića u Sarajevo i tako mu pomagala da se krije – dodao je ranije sagovornik Srpskainfo.

Pojašnjava da, tokom ispitivanja u policiji i tužilaštvu, Milovanović nije sporio da poznaje Božovića. Takođe je izjavio da ga je sretao u teretanama i u nekim kafićima u Banjaluci, ali da se nisu družili.

Koliko su vremena provodili zajedno i da li su se družili Milovanović i Božović tužilaštvo će probati da dokaže saslušanjem radnika nekih od najpoznatijih banjalučkih lokala.

CRVENA POTJERNICA
Miloš Božović je uhapšen na osnovu međunarodne Interpolove potjernice koja je bila za njim bila raspisana zbog podstrekavanja na ubistvo Ranka Vuletića i određen mu je ekstradicioni pritvor. Vuletić, koji je bio poznat po bombaškom napadu, kao i po pljačkama banaka i zlatara, ubijen je u avgustu 2019. godine u centru Nikšića, a ubica Vuk Lalatović se predao policiji. Prema optužnici, Lalatovića je na ubistvo podstrekavao Božović.

Na suđenju je spominjano da je Lalatoviću za ovo ubistvo plaćeno 200.000 evra.

Detalji hapšenja inspektora, jedan u tužilaštvu dva puštena

Izvor: Srpkainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI