Inspektor kažnjen jer je radio posao, uhapšeni za prijetnje novinarki oslobođen, policija krši zakon!

Tužiteljica okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tatjana Ninković obustavila je istragu protiv Gorana Živanovića koji je posredstvo društvenih mreža prijetio smrću glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika Vanji Stokić.

Policijski inspektor koji je u slučaju upućenih prijetnji novinarki  završio svoj dio posla, kažnjen je od strane pretpostavljenih u Banjaluci i to se krije od javnosti!

Privatna arhiva/FB

 

Već skoro dva mjeseca PU Banjaluka krije informacije o disciplinskom postupku pokrenutom protiv policijskogf inspektora Petra Mirkovića, koji je  isto veče kada je novinarka Vanja Stokić prijavila prijetnje smrću, uradio  posao prema pravilima službe.

Uzeo je izjavu od novinarke kojoj je prijećeno, utvrdio identitet i mjesto prebivališta osumnjičenog. Sutradan ujutru pripadnici policijske stanice u Bratuncu pronašli su Živanovića i priveli ga. Mirković je kako saznajemo, odmah nakon toga podnio izvještaj Tužilaštvu protiv Živanovića. Samo dva dana nakon privođenja Živanovića, policijski inspektor koji je rasvijetlio krivično djelo i uradio sav posao kažnjen je sa 10 odsto od plate za taj mjesec. U PU Banjaluka kriju tu informaciju tako što  već mjesec dana krši Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Portparol PU Banjaluka Danijela Mučibaić u telefonskim razgovorima je “obećavala” da će PU Banjaluka poštovati zakon, ali očigledno ni portparol ne poštuje zakon prem kojem bi između ostalog trebalo da radi.

Nevjerovatno je da institucija kojoj je osnovna obaveza i posao provođenje zakona, krši zakon i uskraćuje javnost za informacije. Ono što je još opasnije u nezakonitom ponašanju PU Banjaluka je sakrivanje informacije koja se tiču policijskog službenika zaposlenog u toj instituciji.

Naime 02.06.2020. tražena je informacija o kažnjavanju policijskog inspektora Petra Mirkovića nakon što je uhapšen Goran Živanović iz Bratunca zbog prijetnji smrću upućenih preko društvene mreže novinarki E trafike Vanji Stokić.

Policijska uprava Banjaluka krije tu informaciju i krši zakon o pristupu informacijama. Kontaktirali smo i kažnjenog inspektora Mirkovića, koji je u telefonskom razgovoru djelovao ogorčeno, ali je samo kratko poručio da nije ovlašten za davanje izjava.

Od Policijske uprave Banjaluke očekujemo da postupaju po zakonu i da nam dostave tražene informacije. Ukoliko je  javno pisanje o nepoštovaju zakona od strane policije, pisanje žalbe Udruženju novinara, OSCE-u i EUSR-u jedini način da institucija koja provodi zakone i postupa prema njima, onda se postavlja pitanje ko će još biti kažnjen za sakrivanje informacija ako se budu koristili isti aršini kao u slučaju kažnjenog inspektora!”

Policija RS ne treba da radi prema aršinima i pritiscima nego prema zakonima Republike Srpske. Policija ne tumači nego provodi zakone, ili bi bar tako trebalo da bude.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: