Inicijativa za izmjenu zakona: “Sva djeca moraju imati pravo na pratnju u bolnici”

Naime, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, član 35, propisuje da djeca do 15 godina imaju pravo na pratnju, ukoliko postoji medicinska indikacija.

Međutim, predsjednica Udruženja „Moje dijete“ Jelena Bjelica kaže da porodični ljekari uglavnom samovoljno tumače šta je medicinska indikacija i procjenjuju da djetetu ne treba pratnja, pa onda majka ne može da ide uz dijete jer ne dobije za sebe uputnicu. Ili ide, ali mora da plati ležanje.

Ona kaže da su tako djeca, ali i roditelji, stavljeni u neravnopravan položaj, jer od toga kako će porodični ljekar protumačiti šta je medicinska indikacija, zavisi da li će uz dijete biti majka tokom liječenja u bolnici.

„Zbog toga tražimo da se ukine taj sporni dio gdje piše “ukoliko postoji medicinska indikacija” te da svako dijete ima pratnju. Dovoljna medicinska indikacija je, svakako, stres koji će dijete doživjeti ukoliko ostane samo u bolnici, pored traume zbog koje ostaje“, naglasila je Bjelica.

Poručuje da se uopšte ne treba postavljati pitanje da li je djetetu potrebna majka u bolnici, već da to treba da bude normalna i podrazumijevana stvar.
„Svugdje u svijetu se podrazumijeva da će majka ili otac biti uz dijete tokom liječenja u bolnici, tokom porođaja je normalno da neko bude uz porodilju, samo se kod nas uvijek mora boriti oko toga. Vrijeme je da i nama normalne stvari postanu konačno normalne“, istakla je ona.

Bjelica kaže da je majka djetetu neophodna u bolnici da nema potrebe da doktor o tome odlučuje, jer je njegovo da liječi.

„Mamino je da njeguje, voli, mazi, uz nju sve manje boli i lakše prođe. Dovoljna medicinska indikacija je što će dijete dobiti stres ako ostane samo u bolnici i jaku traumu“, zaključila je predsjednica Udruženja „Moje dijete“.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: