Infrastrukturni radovi teku bez zastoja

I pored vanredne situacije u cijeloj Srpskoj, te minimalnog procesa rada koji se organizuje u brojnim preduzećima, na infrastrukturnim projektima koji su počeli u Banjaluci nema zastoja.
Aktuelna su javna gradilišta za novi most u Srpskim Toplicama, moderna saobraćajnica preko “Voćnjaka”, put u Priječanima i pješčaka zona u centru grada.

– Povoljne vremenske prilike za sada nam omogućavaju da radovi idu predviđenom dinamikom. Počele su i pripreme za izgradnju kružnog toka kod “Lesnine” i sutra bi trebalo u posao da uvedemo izvođača radova, preduzeće “Niskogradnju”- rekao je načelnik Odjeljenja za sobraćaj Slaviša Sandić.

Rok za izgradnju kružnog toka kod stočne pijace je 120 radnih dana, a vrijednost projekta je 1,3 miliona KM. Grad je obezbijedio građevinsku dozvolu, a Putevi RS, kao investor, izabrali su izvođača radova. Za vrijeme trjanja radova planirana je djelimična obustava saobraćaja.

– Završavamo premjer i projektnu dokumentaciju i za proširenje obližnje Ulice Ivana Gorana Kovačića, uz izgradnju obostranih pješačkih prelaza, sa ciljem da i tu uvedemo izvođača, dok traju radovi na kružnom toku – pojasnio je Sandić.

Srpske Toplice
Podsjetimo da je prije mjesec dana počela izgradnja novog mosta preko Vrbasa u Srpskim Toplicama, a investicija bi trebala biti završena za deset mjeseci. Vrijednost projekta je 3,4 miliona KM. Budući most imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Osim dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra, dok se značajni radovi odnose na pristupne saobraćajnice, proširenje ulazno-izlaznih traka na magistralnom putu, te uređenje obaloutvrde.
Novi most biće primarno namijenjen za teretni saobraćaj, budući da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu istočnog tranzita.

Od prošlog novembra traje i gradnja nove saobraćajnice, preko nekadašnjeg „Voćnjaka”, koja će povezati naselja Lauš i Paprikovac. Dužina nove saobraćajnice biće 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Sanske ulice na Laušu, od crkve preko „Ekonomije“, do Ulice Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje se pravi nova raskrsnica sa Zelengorskom ulicom. Vrijednost ovog projekta je 2,7 miliona KM. Posao na tenderu je dobila laktaška “Niskogradnja”, a rok za završetak je devet mjeseci.

Priječani
Izgradnja puta u Priječanima počela je prošlog oktobra. Vrijednost ove investicije je 1,2 miliona KM. Uz novi dio saobraćajnice u dužini od 500 metara, biće izgrađena još kanalizacija, pešačke staze, javna rasvjeta i autobusko stajalište.

Obnova pješačke zone u centru, vrijedna 1,2 miliona KM, počela je u septembru prošle godine, a prema ugovoru, izvođač radova ima rok od 150 radnih dana da završi ovaj posao. Poslije popločavanja prostora ispred i uz Banski dvor, u toku je druga faza koja podrazumijeva popločavanje dionice uz objekat Palate predsednika RS, u pravcu prema Akademiji nauka i ugostiteljskim objektima u Ulici Bana Milosavljevića.

Nove linije
Završetkom infrastrukturnih projekata, stvoriće se uslovi i za uvođenje novih linija javnog prevoza od iduće godine, kada treba potpisati i novi ugovor sa prevoznicima, najavio je načelnik Slaviša Sandić. Biće uvedene nove linije preko Banjalučkog polja, istočnim tranzitom, preko Zelenog mosta i paralele preko Lauša.

U planu je i bolja povezanost Univerzitetsko-kliničkog centra sa ostalim dijelovima grada.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI