Imamo ozbiljne filmaše, bravo za Meso

Upravni odbor je na osnovu prijedloga za dodjelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2017. godinu u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija donio odluku da sa osam miliona dinara podrži projekat “Meso”, reditelja Saše Hajdukovića, u produkciji banjalučke “Bosonoge”.

U obrazloženju za ovakvu odluku stoji sljedeće:

“Scenarista filma Nikola Pejaković je uspeo da pronađe istinski dramsko u banjalučkoj svakodnevnici i pretoči u univerzalan scenario. Veoma autentična priča. Ova tema korespondira sa širokim svetskim auditorijumom, jer baveći se moralnim i duhovnim posrnućem svojih likova u Banjaluci, on saopštava posrnuće čovekovo, moralnu trulež čovečanstva 21. veka. Od reditelja i njegovog izbora kako će da snimi ovaj film zavisi da li će uspeti da korespondira sa najširim auditorijumom”.

Hajduković kaže da je ova odluka došla kao nagrada za sve ono što je cijela ekipa uložila u stvaranje projekta “Meso”, koji će činiti serija u trajanju od devet epizoda i dugometražni film.

“Činjenica da smo prepoznati od strane Filmskog centra Srbije i stručnjaka koji u njihovom Upravnom odboru sjede, govori u prilog tome da imamo odličan proizvod i sigurno ćemo taj potencijal i iskoristiti u periodu koji je pred nama,” istakao je Hajduković.

Brankica Janković, producent projekta, navela je joj je izuzetno drago što je Filmski centar Srbije prepoznao kvalitet i važnost ovog projekta i što su već na početku srušene kulturne granice u regionu.

“Novac koji smo dobili nam mnogo znači, ali me i dalje rastužuje činjenica da tu vrstu prepoznavanja nismo dobili od domaćih nadležnih institucija, što smo iskreno očekivali, jer je domaća produkcija dugometražnog  igranog filma vrlo rijetka pojava u Banjaluci, ali i cijeloj Republici Srpskoj. Filmovi snimljeni na ovim prostorima, sa domaćom ekipom i većinskim domaćim glumačkim ansamblom, broje se na prste jedne ruke u posljednjih 25 godina”, dodala Janković.

Film, koji je trenutno u postprodukciji, okupio je i sjajnu glumačku ekipu, koja je vrlo uspješno prenijela emociju, ali i pokazala kvalitet domaćih glumaca. Osim Pejakovića, koji pored toga što je pisao scenario i glumi u filmu, uloge tumače Igor Đorđević, Branko Janković, Vuk Kostić, Marija Pikić, Faketa Salihbegović Avdagić, Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović i drugi.

Premijeru filma možemo očekivati krajem godine u domaćim bioskopima.

Izvor: Bosonoga

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: